Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kolumni

Säätiön tuoma turva on vain kaunis ajatus

  • Esa Nevalainen
Esa Nevalainen Esa Nevalainen

Valtimolla säästöön jääneet yli seitsemän miljoonaa euroa ovat alkaneet polttaa kunnan päättäjien sormissa.

Ajankohtaiseksi varojen sijoittamisen uuteen Valtamiessäätiöön on tehnyt kuntaliitosneuvottelujen alku, vaikka säätiöajatus onkin kirjattu kunnan linjapaperiin jo vuoden 2008 alussa.

Päättäjät ovat ajatelleet viisaasti säilövänsä rahat käytettäväksi Valtimon kunnan alueen hyödyksi kuntaliitoksen jälkeen. Pintaviisauden jälkeen alkavat ongelmat, joita ei ilmeisesti haluta sanoa ääneen.

Miten rahat käytetään säätiössä, jolla ei ole kunnan tavoin automaattisia käyttökohteita?

Jo alustavissa kunnan rahojen käyttöpuheissa valtimolaispäättäjien kannat ovat täysin hajallaan. Yksi haluaa sijoittaa vesihuollon järjestämiseen, yksi vanhusten palveluihin, yksi taas vuosien pyörteeseen joutuneen palvelutalon rakentamiseen. Ja nämä ovat vain muutamia esimerkkejä.

Säätiön sääntöluonnoksessa näistä ei puhuta, sillä ne eivät voi ollakaan käyttökohteita. Uuden kunnan tai nykyisen Valtimon on niistä huolehdittava.

Säätiö voisi sen sijaan esimerkiksi tukea muutamalla tuhannella eurolla joulunavauksen järjestämistä tai Marrasmessuperinteen jatkoa. Moni päättäjistä pitänee näitä turhan kevyinä kohteina.

Löytyykö Valtimolla yhteinen tahto ilman velvoitteita? Onko säätiön parikymmenhenkinen luottamusjohto riittävän yksimielinen päättämään, mitä kunnassa tuetaan? Näitä nykyisten päättäjien on syytä puntaroida tarkasti ennen säätiön perustamista.

Epäilyksiä yhteisen tahdon löytymisestä on jo olemassa. Kunnassa on viime aikoina jopa käsittämättömyyteen asti pidetty huolta poliittisten voimasuhteiden näkymisestä, joka henkii valtuutettujen keskinäisen luottamuksen puutteesta.

Entä mitä tapahtuu, jos säätiö syntyy, mutta kuntaliitosta ei? Kuinka kunta aikoo jatkossa järjestää palvelunsa ja toteuttaa investoinnit?

Säätiö voi kuitenkin olla Valtimon päättäjille yksi kuntaliitospelkojen hälventäjä. Tällä hetkellä päättäjät eivät näe kiirettä kuntaliitokselle tiukentuvista talousnäkymistä huolimatta.

Säätiö olisi tasaamassa onnistuessaan myös valtimolaisten menetyksiä kuntaliitoksessa. Tällä hetkellä kuntalaiset saisivat liitoksen myötäjäisinä vain isommat verot maksettavakseen ja menettäisivät monta nykyisen kunnan lupaamaa etua.

Nurmeksessa päättäjät ovat viisaasti pitäytyneet kommentoimasta naapurin säätiöajatusta.

Palvelujen turvaaminen on ollut valtimolaispäättäjistä tärkein huolehdittava asia kuntaliitoksen takeeksi.

Säätiöiminen sotii rajoitteineen täsmälleen ajatusta vastaan. Miksi Valtimon pitäisi olla köyhä liitoksessa? Vaikka kuntien pakkoliitospeikko näyttää pakenevan, valtionosuusleikkaukset voivat huonontaa tilannetta nopeastikin.

Ei rahattomuus ainakaan auta kunnan alueen palvelujen turvaamista. Tätä ongelmaa valtimolaispäättäjät eivät ole halunneet avata, vaikka säästöt polttivat käsissä jo liitosneuvotteluista päättäessä.

Kirjoittaja on Karjalaisen aluetoimittaja.