Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Maakunta

Kolumni: Mikä siinä on, että kaiken pitää maksaa?

  • Anna Sievälä

Ah, mikä ihana aamu. On vapaapäivä, eikä velvollisuuksia lainkaan.

Päätän aloittaa päiväni lähtemällä kaupungille aamiaiselle. Suuntaan bussipysäkille, ja pian paikallisbussi saapuu. Nousen kyytiin, moikkaan kuljettajaa ja menen istumaan.

Bussi ei lähde liikkeelle, vaan kuljettaja huutaa perääni: Unohdit maksaa lipun!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Minkä ihmeen lipun? Miksi bussikyydistä muka pitäisi maksaa - autohan kulkee ihan kotini lähettyviltä näppärästi keskustaan joka tapauksessa, olin minä kyydissä tai en.

Kuljettaja alkaa listata minulle asioita, joita matkalipun hinnalla täytyy kattaa: autot, polttoaineet, koulutettujen työntekijöiden palkat, korjaukset, verot ja niin edelleen. Bussi ei kuulemma kulkisi lainkaan, jos matkustajat eivät kyydistä maksaisi.

Luovutan ja kaivan rahapussistani kolikon miettien, että jo on aikoihin eletty, kun bussikyydistäkin pitää maksaa.

Keskustassa huokaisen helpotuksesta, kun pääsen kahvilaan.

Kaadan itselleni kupin kahvia, otan vitriinistä sämpylän ja istahdan pöytään. Bussikohtaus toistuu, mutta tällä kertaa rahan perään tulee kyselemään kahvilan myyjä. Kahvia ja sämpylää ei kuulemma voi vain ottaa - nekin pitäisi maksaa.

Yritän perustella pakottavaa tarvettani kahvilan tuotteisiin sillä, että jätin aamiaisen kotona väliin. Mutta ei auta - kuulen taas saman listauksen yritystoiminnan kuluista ja käyn vinkauttamassa korttiani kassalla.

Pääsen takaisin kotiin, mutta tunne kokemastani vääryydestä ei ota hellittääkseen.

Ehkäpä kuntosalilla saisin hikoiltua pahan mielen pois? Pakkaan liikuntavaatteeni ja kävelen kuntosalille. Mutta mitä ihmettä? Salille pääsy on estetty jonkinlaisella portilla.

Menen kysymään kassalta, mistä on kyse. Portin saa kuulemma auki jäsenkortilla.

Ihanko oikeasti minun pitäisi kuukausittain maksaa kuntosalille siitä, että saan tulla käyttämään laitteita, jotka joka tapauksessa ovat olemassa? Eikö kaikille olisi helpompaa, että portti poistettaisiin?

Varmasti kuntosalilla kävisi paljon enemmän ihmisiä, jos turhaa porttijärjestelyä ei olisi. Liikkuminen sitä paitsi on ihmisille tärkeää, ja kuntosali saisi tällaisella käytännöllä paljon enemmän näkyvyyttä kuin nyt.

Ei auta: kuntosali menisi kuulemma konkurssiin, jos maksavia asiakkaita ei olisi.

Uuvuttava vapaapäivä alkaa lähestyä loppuaan. Muistan, että autosta on polttoaine lopussa, joten hurautan vielä lähimmälle huoltoasemalle.

Tankkaan auton ja ajan tyytyväisenä kotiin - tämä ainakin sujui! Vaan ei, seuraavana päivänä saan puhelun poliisilta: valvontakameraan on tallentunut, kuinka poistun huoltoasemalta maksamatta. Se on kuulemma rikos.

PS. Edellä kuvattu vapaapäivän kulku oli keksitty. Todellisuudessa maksan käyttämistäni palveluista - myös sanomalehtien verkkosivujen jutuista, joiden aikaansaaminen vaatii työvälineitä ja osaavia tekijöitä siinä missä minkä tahansa tuotteen tekeminen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi