Maanantai, 26.10.2020 
Amanda, Niina
Maakunta

Kolumni: Budjetin alijäämä ja keskustan kannatus kulkevat eri suuntiin

Miljoonat ja miljardit sekoittuvat helposti. Yksinkertaistaen Suomi ottaa ensi vuonna velkaa 1,2 miljoonaa euroa jokainen tunti.

Korona ei ole hallituksen syytä, ja elämme poikkeuksellisia aikoja koko maailmassa. Testaus on kallista, mutta halvempaa kuin koko yhteiskunnan pysäyttäminen. Työllistymistavoitteiden suhteen tulee silti mieleen kokeneen seiväshyppääjän toteamus: rima pysyy parhaiten ylhäällä, kun sen alittaa. Tai onko lajiksi vaihtunut kolmiloikka, jossa hallitus loikkii kerran ja jättää tuloksenteon seuraavista loikista seuraajilleen.

Presidentti varoitti seurauksista, mutta poliittinen johto ilakoi EU-elvytyspaketin onnistumisella. En olisi ihan yhtä positiivinen. Kun otamme 3,2 miljardin euron lainan ja maksamme siitä 6,7 miljardia 30 vuoden aikana takaisin Eurooppaan, tulee vuosikoroksi 2,5 prosenttia. Vastaavan suoran lainan Suomi saisi lähes nollakorolla. Ei kuulosta hyvältä diililtä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutoinkin neuvottelijamme Brysselissä lähtivät hakemaan eurooppalaista sopua, kun nuuka nelikko eli Ruotsi, Tanska, Itävalta ja Hollanti peräänkuuluttivat kansallisten etujen ja hyvinvointivaltionsa puolustamista.

Budjettiriihessä kävi pelätysti. Vasemmistoliitto oli köyhän asialla, vihreät ilmaston ja maahanmuuttajien puolella, SDP huolehti julkisen sektorin eduista ja keskusta Annika Saarikon kestohymyllä maanviljelijöiden voitoista.

Kaikkein tärkein unohtui. Menoja ei leikattu, eikä veronmaksajien puoluetta neuvotteluissa ollut.

Arvostan (ja moni muukin) Hannu Hoskosta. Kokenut keskustapoliitikko ei ole yksin ajatuksineen, mutta hänen kaltaistaan, jopa itsetuhoista suoraselkäisyyttä ei politiikassa usein näe.

Valtion budjetin alijäämä on samaa tasoa kuin keskustan gallupkannatus. Valitettavasti puolueen kannalta suuri pelko on, että numerot lähtevät eri suuntiin: velka kasvaa, mutta kannatus hupenee yksinumeroiseksi.

Agraaripuolue voi syyttää vain itseään. Flirttailu vihervasemmiston kanssa on jo konkretiaa: energiaverotus kiristyy ja maaseudulla asuvat kärsivät sekä polttoaineiden että lämmitysenergian hinnannousuista. On turha puhua jokaisen hallituksen tekemistä polttoaineiden indeksikorotuksista: dieselin veroa on nostettu kymmenessä vuodessa viisinkertaisesti verrattuna inflaatioon.

Kumipyöräkuljetusten kallistuminen johtaa myös ruoan kuluttajahintojen tarkistuksiin.

Paitsi, että Hoskonen vastustaa EU-tukipaketin ehtoja, ilomantsilainen näkee turpeen veronkorotusten hyväksymisen merkitsevän keskustapuolueen loppua. Varoittavia sanoja puolueensa linjauksista heristelevät myös keskustakonkarit Mauri Pekkarinen ja Sirkka-Liisa Anttila. Kuin vertauskuvallisesti yksi Alkio (Mikko) jo jätti puolueen.

Ainespuusta tulee turvetta edullisempi vaihtoehto. Lämpö- ja sähkövoimalat siirtyvät metsähakkeeseen, jopa pahimmillaan tukkipuuhun kovilla pakkasilla. Kasvuturpeesta tulee puutarhoissa pulaa.

Ei kuulosta koko Suomen asuttuna pidon tukemiselta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi