Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Kolumni

Joensuu kasvaa ja Polvijärvi kutistuu

  • Jouko Kempas
Polvijärven kunta on järjestänyt palvelunsa taloudellisesti ja tehokkaasti. Kunnan talous on tasapainossa. Polvijärveläiset olisivat suurimpia menettäjiä kuntaliitoksessa.

Noin väittää Polvijärven kunnanjohtaja Pauli Vaittinen Joensuun seudun kuntajakoselvityksen tulevaisuustyöryhmän loppuraportissa.

Tänään tiistai-iltana kuntajakoselvittäjä Ossi Repo esittelee polvijärveläisille faktaa ja niiden pohjalta toisenlaisia näkemyksiä seudun kuntien tulevaisuuskuvasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuu kasvaa ja Polvijärvi kutistuu, tuleepa kuntaliitos tai ei. Viiden kunnan liitoksella uusi Joensuu olisi asukasluvultaan maan kahdeksanneksi suurin kaupunki. Tuossa kokoluokassa Joensuu voi menestyä paljon nykyistä paremmin maakuntien keskuskaupunkien välisessä jatkuvasti kiristyvässä kilpailussa.

Tuota kilpailua käydään entistä enemmän työstä ja työpaikoista, uudesta yritystoiminnasta, jolle talouskasvu on aina perustunut ja perustuu jatkossakin.

Tulevaisuustyöryhmän loppuraportin mukaan Polvijärvi pystyy kattamaan verotuloillaan vain 43 prosenttia toimintamenoistaan. Kontiolahdessa vastaava luku on 67 ja Joensuussa 62 prosenttia.

Polvijärvi elää valtionosuuksien varassa. Polvijärvellä luotetaan, että kyllä valtio huolen pitää omistaan.

Ja mikäpä on luulotellessa, kun talous on tasapainossa, kuten kunnanjohtaja sanoo. Kaikki hyvin Polvijärvellä.

Polvijärvi pakotettiin mukaan liitosselvitykseen. Totta kai se ärsyttää, samoin pakkoliitoskortilla pelottelu. Kyllä polvijärveläisillä on oltava oikeus mennä vaikka ojasta allikkoon omalla kyydillä. Se on sitä kunnallista itsehallintoa.

Polvijärveläisten pitää nyt vain päättää, mitä he haluavat tulevaisuudessa ja millaisen pitäjän päättäjät jättävät lapsilleen.

Kunnan palvelujen ylläpitoa ei voi laskea valtionosuuksien varaan, koska niitä leikataan. Valtionosuuksia on leikattu ja lisää keppiä on luvassa.

Polvijärvellä on matala veroprosentti ja muihin kuntiin nähden vähän velkaa. Siis lisää velkaa ja veronkorotuksia! Liitosselvityksen taloustyöryhmä on laskenut, että vuonna 2029 Polvijärvi selviää palveluistaan, jos tuloveroprosentti nostetaan 27,5:een.

Velat maksaa aikanaan sitten se joku, joka niitä silloin on Polvijärvellä maksamassa.

Asukaslukua olennaisempi tulevaisuuskuva koko alueella on työvoimakehityksen ennuste vuoteen 2030 saakka. Työikäisten määrä romahtaa Outokummussa 1  200 ja Polvijärvellä 700 hengellä.

Joensuu on työpaikkaomavarainen, Polvijärvi ei ole. Polvijärven työllisyystilanne on yhtä huono kuin Joensuussa.

Tulevaisuustyöryhmän mukaan työttömyys ei ole kuitenkaan ainoa ongelma. Sellaiseksi tulee myös työvoiman saatavuus. Ennusteen mukaan 2030 työikäisen väestön ja työvoimatarpeen erotus on Joensuun seudulla noin 10  000 henkeä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi