Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Kolumni

Demokratiaviikko ja Polvijärven tapa

  • Jouko Kempas
Juuri nyt vietetään Euroopan neuvoston paikallisdemokratian viikkoa. Torstai on demokratiapäivä.

Sen kunniaksi sympatiaa polvijärveläisille, koska kunnan tapa tiedottaa asukkailleen edustaa enemmän pohjoiskorealaista avoimuutta.

Kuntajakoselvittäjä ehdottaa Polvijärveäkin kuntaliitokseen Joensuun kanssa. Miten Polvijärven kunta kertoo nettisivuillaan ehdotuksesta, sen perusteluista ja runsaista selvityksistä? Ei mitenkään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kunnanjohdon kanta tiedetään, mutta olisi reilua antaa polvijärveläisten itse muodostaa mielipiteensä kuntaliitoksen tietopaketista tarjoamalla se helposti saataville.

Tietopaketti löytyy Joensuun kaupungin nettisivuilta (http://www.jns.fi). Sinne pääsee myös Polvijärveltä, pääseehän. Samoin Outokummusta, sillä ei liitosselvityksen aineistoa löydy Outokummunkaan sivuilta.

Joensuussa tavoitellaan 30 miljoonan euron säästöjä. Kaupunki kysyi säästövinkkejä asukkailta ja sai muutamassa päivässä kymmeniä esityksiä. Hyvä, tällainen toiminta on demokratiaa! Kaikki keinot käyttöön.

Joensuussa on ehdotettu mattolaitureista luopumista, koiraveron palauttamista ja hiihtolatujen lyhentämistä. Lisäksi on esitetty kaupunginjohdon palkkojen leikkausta ja luottamusmieshommien tekemistä talkoilla.

Kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät ovat sopineet pesevänsä omaatuntoaan luopumalla kahdesta loppuvuoden kokouspalkkiostaan. Päätöksen taloudellinen arvo on noin 15  000 euroa.

Hyvä, enää ei puutu 30 miljoonasta kuin 29  985  000 euroa. Pitkä penni, mutta sen saa helposti, kunhan vaan joku tekee tuollaisen 15  000 euron tempun kaksituhatta kertaa.

Syyskuun lopussa Joensuussa oli 74  458 asukasta. Jos jokainen meistä antaa kympin tai luopuu kympistä, niin sillä saataisiin melkein miljoona euroa. Paljon rahaa, mutta ei riitä täyttämään 30 miljoonan euron monttua.

Jos koko 30 miljoonaa tasattaisiin yhteisvastuullisesti, tulisi jokaiselle joensuulaiselle neljänsadan euron lasku kuitattavaksi. Tuntuu suurelta ja kohtuuttomalta, mutta jos sen saisi maksaa osamaksulla kahden seuraavan vuoden aikana, niin maksettavaa tulisi 16 euroa kuukaudessa. Tai alle pari euroa per päivä.

Ajatusleikeissä ja mielikuvituksessa kaikki on niin suhteellista ja helppoa.

Demokratiakin oli ennen parempaa. Kaupunginvaltuuston kunnioitettu veteraani Juha Hämäläinen (sd.) muisteli kaiholla, kuinka vielä 90-luvulla Joensuun Työväenyhdistys käytännössä ratkaisi muun muassa Carelicumin oston kaupungille ja Joensuun Energian myynnin (Karjalainen, 13.10.).

Työväenyhdistys päätti ja kaupunginvaltuusto siunasi. Hämäläinen sanoi myös, että ”kunnissa päätösvallan on annettu liukua vaaleilla valituille henkilöille ja valtuustoryhmille.” Niinpä, vaarallista kehitystä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi