Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Kolumni

Päähallituspuolueet haastajiksi eurovaaleissa

  • Pasi Koivumaa

Kaksisataaneljä päivää eli 29 viikkoa. Niin pitkä aika on tänään eurovaaleihin, jotka pidetään siis sunnuntaina, 25. toukokuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa alkaa jo 14. toukokuuta, ja ehdokashakemukset on jätettävä viimeistään 15. huhtikuuta.

Eurovaaleista on tulossa mielenkiintoiset, sillä jo seuraavan vuoden huhtikuussa ovat vuorossa eduskuntavaalit. Eurovaalit ovat toki tärkeät ja merkitykselliset itsessäänkin, mutta niistä on vääjäämättä muodostumassa suurimpien puolueiden kannalta myös eräänlaiset esivaalit eduskuntavaaleihin.

Eurovaaleissa menestyvien puolueiden on levollisempaa lähteä käynnistämään eduskuntavaalikampanjoitaan, koska nämä vaalit ovat samalla kaikista eduskuntavaalikannatusta mittaavista gallupeista tarkimmat. Niiden virhemarginaali on nolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

Keskusta on noussut puoluekannatusarvioissa selvään kärkeen puheenjohtajansa Juha Sipilän kansansuosion siivittämänä, ja sen pullat ovat toistaiseksi parhaiten uunissa myös eurovaaliehdokasasetannassa.

Nykyisistä keskustan europarlamentaarikoista Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula ovat nytkin ehdolla, Riikka Pakarinen (ent. Manner) sen sijaan ei, mutta Paavo Väyrynen halajaa taas takaisin europarlamenttiin.

Keskustan ehdokaskaartin tähti on komissaari Olli Rehn, josta saatetaan leipoa Euroopan liberaalien kärkiehdokas. Lisäksi puolueen ehdokaslistaan on tarjolla jokerina Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen. Potkut saanut sitoutumaton päätoimittaja löysi nopeasti sisältään sen keskustalaisen poliitikon, jollainen Pentikäinen oli nuoruusvuosinaan ennen toimittajan uraa.

Keskustan ehdokaskärki on niin kivikova ja sisältää siinä määrin sekä rehniläistä EU-myönteisyyttä että väyrysläistä -vastahankaisuutta, että muilla puolueilla on tekemistä sen haastamisessa, kun keskusta vielä puolueenakin on myötätuulessa.

Kova on toisenkin oppositiopuolueen perussuomalaisten ehdokaslista. Vaikka Timo Soini valitsi kotimaan politiikan ja puolueensa johtamisen, puolueen nykyinen europarlamentaarikko Sampo Terho saa ehdokaskumppaneikseen tukun kansanedustajia, kärjessä Jussi Halla-aho ja puolueen eduskuntaryhmää johtava Pirkko Ruohonen-Lerner.

 

Päähallituspuolueilla kokoomuksella ja SDP:llä on tekemistä haastaa - ne nimenomaan ovat joutumassa haastajan osaan - eurovaaleissa näitä oppositiopuolueita.

Erityisesti kokoomus kaipaa terävämpää kärkeä kuin sen nykyiset europarlamentaarikot Petri Sarvamaa, Eija-Riitta Korhola ja Sirpa Pietikäinen ovat. Pääministeripuolue on joutunut sellaiseen pudotukseen, että onko sillä edes varaa olla ottamatta komissaarin paikasta haaveilevaa ministeri Alexander Stubbia ehdokaslistalleen?

Myös SDP kaipaa uutta tähtiehdokasta, jollaisena nykyisiä euroedustajia Mitro Repoa ja Liisa Jaakonsaarta ei voi enää pitää.

 

Oikaisu 4.11. klo 11.00: Korjattu Ville Itälän tilalle kokoomuksen nykyisiin europarlamentaarikkoihin Petri Sarvamaa. Sarvamaa aloitti Itälän tilalla maaliskuussa 2012, kun tämä siirtyi jäseneksi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.