Tiistai, 29.9.2020 
Mika, Mikko, Miika
Kolumni

Eiköhän jo avata presidenttipelikin

  • Pasi Koivumaa
Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt ja ehdolla olisivat samat ehdokkaat kuin liki kaksi vuotta sitten, Sauli Niinistö valittaisiin tasavallan presidentiksi vielä ylivoimaisemmin kuin tuolloin. Näin voi päätellä viimeaikaisista arvioista ja suosiomittauksista, joissa Niinistö on ollut suositumpi kuin koskaan.

Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Niinistö ei ole ollut presidenttinä vielä kolmannestakaan kuusivuotisesta virkakaudestaan ja on onnistunut presidenttinä niin hyvin, että yhden kaikkien aikojen suosituimman suomalaispoliitikon kuherruskausi kansan kanssa jatkuu edelleen.

Vuodet vierivät kuitenkin vinhaan tahtiin, ja piankos katseet alkavat kääntyä jo seuraaviin, vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asettuuko Niinistö ehdolle tavoittelemaan toista virkakautta? Ketkä häntä vaaleissa haastavat?

Niinistö ei ole puolella sanallakaan vihjannut, tavoitteleeko hän toista peräkkäistä virkakautta, eikä häneltä varmasti saada vastausta tähän kysymykseen kuin aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua. Sopiihan sitä kuitenkin jo pohtia.

Presidentti on nyt 65-vuotias, viisi vuotta nuorempi kuin edeltäjänsä Tarja Halonen. Ikänsä ja nykyisen kuntonsa puolesta hän voisi hyvin tavoitella toistakin presidenttikautta.

Viime presidentinvaalien ehdokkaista Paavo Lipponen (sd.) on Niinistöä seitsemän vuotta vanhempi, Paavo Väyrynen (kesk.) taas kaksi vuotta iäkkäämpi. Toiselle kierrokselle yltänyt Pekka Haavisto (vihr.) on puolestaan Niinistöä 10 vuotta nuorempaa ikäluokkaa.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää tänä vuonna 68 vuotta, Saksan liittopresidentti Joachim Gauck 74 vuotta, Israelin presidentti Shimon Peres 91 vuotta,...

Avataanpa presidenttipeli: Niinistö asettuu ehdolle seuraavissakin vaaleissa. Onko yhteen virkakauteen tyytyminen edes realistinen vaihtoehto?

Pekka Haavisto on varmasti vihreiden ehdokas. Hän nousi viime presidentinvaaleissa sellaiseksi ilmiöksi, ettei vihreillä ole varaa katsoa tätä korttia uudemmankin kerran.

SDP:n ehdokas on eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, 58. Hänen tiensä vie harvinaisen selvästi tätä ehdokkuutta kohti, joskin mahdollisia ovat myös suosituimpiin ministereihin kuuluva Lauri Ihalainen, 66, sekä Suomen Pankin pääjohtajuuden juuri vaalivuonna jättävä Erkki Liikanen, 63.

Keskustassa ehdokkaaksi asetetaan joko Anneli Jäätteenmäki, 58, Matti Vanhanen, 58, tai Esko Aho, 59. Puheenjohtaja-pääministeri Juha Sipilä, 51, ei vielä rupea eikä Paavo Väyrystä, 67, enää huolita. Tosin Väyrynen on ennenkin saattanut tällaiset ennustukset häpeään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, 51, on toki presidenttiehdokas mutta hänkin presidentiksi aivan liian nuori - kun kerran tämä kolumni nyt näin päin ikärasistiseksi lipsahti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi