Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Kolumni

Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä

  • Jouko Kempas
Kyllä ei maistu hyvältä.

Noin miljoona suomalaista tupakoi vieläkin. Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä, sanotaan, ja niin edelleen.

Tupakointi on kuitenkin vähentynyt. Itsekin olen vähentänyt. Edellisestä kerrasta on parikymmentä vuotta. Tarkkaa päivää tai vuottakaan en enää muista. Ehkä se kertoo, kuinka merkityksettömäksi tupakointi on käynyt. En ole tupakkalakossa - en vain tupakoi. Ei sitä ole tarvinnut selitellä, enkä selittelisikään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jotakin tiedän tupakoimisesta. Polttelin noin askin päivässä parikymmentä vuotta. Eikö ole riittävästi yhdelle miehelle?

Oli ne aikoja. Silloin sai polttaa sisätöissäkin. Juuri kukaan ei edes kyseenalaistanut. Heitäkin oli, jotka eivät polttaneet. Silloin ei edes ymmärretty, että kaikki tupakoivat, vaikka kaikki eivät itse tupakoineet.

Työpaikan sisäilma oli usein savusta sakea. Aina paloi. Kun sanatyöläisen jumalainen ajatus katkesi, pantiin tupakaksi. Siinä se sitten kärysi - jos ei huulessa, niin kirjoituskoneen vierellä.

Passiivisen tupakoimisen seurauksista ja vaaroista puhuivat vain harvat. Aktiivisesta tupakoimisesta puhuminen oli paljon mielenkiintoisempaa.

Ne vasta olivatkin aikoja, kun tupakkalaki tuli vuonna 1995. Tupakointi työpaikoilla lopetettiin ensin rajoittamalla ja sitten kieltämällä kokonaan.

Ei suututtanut, mutta kyllä harmitti. Tosin vain muiden puolesta. Oma tupakointi oli jäänyt. Lopetin, kun en halunnut olla huono esimerkki kasvaville lapsilleni.

Ei auttanut. Kummastakin tuli tupakkateini. Niin se vain menee. Teini ei ole terve, jos ei kokeile kiellettyä, sitä samaa kuin itsekin tuli kokeilluksi aikoinaan.

Työpaikkasauhuttelun kieltäminen harmitti vain siksi, että aikuisten tupakoinnista tehtiin turhan hankalaa. Sama juttu myöhemmin, kun kiellettiin tupakointi ravintoloissa ja kaikissa yleisissä tiloissa. Mainonnan rajoittaminen ja kieltäminen maistuu myös hurskastelulta.

Puhumattakaan tupakan ostamisen vaikeuttamisesta, tästä tupakkatuotteiden piilottelusta myyntipisteissä. Pelleilyssä ei ole mitään järkeä. Ostamisen numeroleikistä kärsivät ja kiusaantuvat hekin, jotka eivät ole ostamassa tupakkaa, vaan odottelevat jonossa omaa vuoroaan. Osa meistä kiristelee hampaita, osa yrittää olla eurooppalaisesti suvaitsevainen. Tämä on niin tätä.

Hyvät ajat ovat vasta tulossa. Tavoitteena pitää olla savuton Suomi. Tupakka tappaa. Tupakoimatonkaan ei kyllä elämästä selviä hengissä. Tupakointiin voidaan julistaa täyskielto alle 18-vuotiaille. Aikuiselle tupakointi on aina oma valinta. Sitä ei kielloilla kumota.

Tupakointi on myös kansantalouskysymys. Tupakoinnin terveyshaittojen menot ovat suuremmat kuin tupakkamyynnin verotulot valtiolle. Silti tupakkaa on myytävä, jotta lapsilisiä ei tarvitse leikata lisää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi