Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Kolumni

Koko Itä-Suomessa itketään Jokipoikia

  • Heikki Arppi
Jokipoikien jääkiekkotoiminnan viimeinen oljenkorsi lepää urheilun oikeusturvalautakunnan käsissä. Lautakunnan päätös tulee perustumaan pelkästään juridiseen harkintaan. Jokipoikien toivo onkin siinä, että Jääkiekkoliitto on tulkinnut lisenssikriteereitään väärin. Otettiinko lisenssipäätöksessä huomioon mahdollisen velkasaneerauksen aiheuttama raju velkojen vähentyminen?

Urheilujuridiikkaan perehtynyt varatuomari Olli Rauste muistuttaa, että lajiliitot pyrkivät joustamaan ja käyttämään harkintavaltaansa yleensä myönteisesti seurojen lisenssihaussa. Siten olisi erittäin harvinaista, että oikeusturvalautakunta muuttaisi lajiliiton kielteistä päätöstä.

Leikitäänpä ajatuksella, että oikeusturvalautakunta näin kuitenkin tekisi. Päätös tulisi joskus heinäkuussa. Sen jälkeen velkojainkokous kokoontuisi 25. heinäkuuta päättämään yrityssaneerauksesta -  jos verottaja ei ole sitä ennen saanut lupaa valittaa tästä hovioikeuteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Heinä-elokuun vaihteessa ei olisi joukkuetta, ei valmentajaa, ei yhteistoimintasopimuksia. Millä edellytyksillä kuukautta myöhemmin voisi lähteä Mestikseen?

Jokipoikien kaatuminen on erittäin suuri takaisku koko Mestikselle, joten liitto on varmasti yrittänyt viimeiseen asti löytää parempaa ratkaisua. Se ei vaikuta pelkästään sarjan kiinnostavuuteen, vaan sillä on suora konkreettinen merkitys lähiseudun eli Mikkelin, Savonlinnan, Kouvolan ja Kajaanin joukkueiden lipunmyyntiin. Jokipojat kiinnostaa, Keuruun Pallo ei.

Myös Mestis brändinä elää vaikeimpia hetkiään. Sport nostettiin liigaan, Jokipojat pudotettiin. Kaksi valovoimaista seuraa on poissa ja kolmantena vielä eteläsuomalaista pelaajien ylitarjontaa imenyt ja sarjasta luopunut HCK.

Sitä saa, mitä niittää. SM-liigan sulkeminen näivettää pikkuhiljaa koko liigan ulkopuolisen kiekkoilun.

Toinen kysymys toki on, että kun Joensuussa ei ole pystytty tekemään jääkiekosta kannattavaa liiketoimintaa viimeisten 35 vuoden aikana, miten sitä pystyttäisiin velkasaneerauksen tiukkojen ehtojenkaan rajoittamana?

Joensuulaisen jääkiekkoilun taustalta löytyy paljon elämässään onnistuneita yrittäjiä. Ongelma ei olekaan heidän tietotaidossaan vaan siinä, ettei yhdenkään konkurssin jälkeen ole päästy aloittamaan puhtaalta pöydältä. Aina on edelliseltä seuralta jäänyt luurankoja kaappiin.

Kuten pitkään seuraa johtanut Jussi Jormakka myöntää, myös omistajavalvonta on pettänyt. Neljä toimitusjohtajaa viidessä vuodessa on huseerannut seuran pitkäjänteisen kehittämisen unohtaen.

Ei Joensuuhun jääkiekkotyhjiötä tule. Lätkä on seuratuin laji täälläkin ja uusi seura nousee entisen raunioista pikatahtia.

Yhteistyökumppaneiden luottamuksen palauttaminen onkin sitten se suurempi kysymys. Rakkaus lajiin on kaupungissa kuitenkin riittävän suurta. Viimeistään syksyllä 2018 Joensuussa pelataan taas Mestistä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi