Maanantai, 22.7.2019 
Leena, Matleena, Lenita
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kolumni

Syöksikö Niinistö kokoomuksen oppositioon?

  • Pasi Koivumaa

Eilen julkaistu Iltalehden puoluekannatusarvio vahvistaa sen, minkä Yleisradion uutisten (4.12.) gallup tiesi kertoa jo viime viikolla: keskusta on noussut selvästi suurimmaksi puolueeksi ja repinyt jo miltei 10 prosenttiyksikön eron nykyiseen päähallituspuolueeseen kokoomukseen.

Iltalehti mittasi keskustan kannatukseksi 26,6 prosenttia, Yle 26,7 prosenttia. Kokoomus puolestaan saa Iltalehden mittauksessa 17,7 prosentin ja Ylen kyselyssä 17,3 prosentin kannatuksen.

Oikeastaan ainoa merkittävä ero näissä kahdessa gallupissa on SDP:n ja perussuomalaisten (PS) kannatuksissa: Iltalehden mukaan puolueet ovat käytännössä tasoissa, SDP 15,8 prosentissa ja PS 15,7 prosentissa, kun Ylen kyselyn perusteella SDP olisi 16,1 prosentilla tehnyt pienen eron 14,3 prosentin kannatuksen saaneeseen perussuomalaisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

Kokoomuksen syöksy alaspäin näkyy molemmissa mittauksissa ja on etenkin Ylen mittauksen perusteella kiihtynyt viimeisen kuukauden aikana.

Tämä pakottaa pohtimaan, mitä ratkaisevaa ja kokoomukselle kohtalokasta aivan viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut. Ilmassa on toki ollut sote-sotkua ja hallituksen muita vaikeuksia, mutta niitähän koko vaalikausi on ollut sakeanaan. Sukupuolineutraali avioliittokaan ei ennättänyt näihin kyselyihin vaikuttaa.

On yksi asia: presidentti Sauli Niinistön Karjalaiselle ja muille Väli-Suomen median lehdille 15. marraskuuta antama haastattelu, jossa presidentti läksytti poikkeuksellisen kovasanaisesti nykyistä ja edellistä hallitusta kykenemättömyydestä päätöksentekoon. Niinistö antoi ymmärtää, ettei kokoomusjohtoinen hallitus ole saanut mitään aikaan, vaikka se mielikuvapolitikoinnilla toista väittääkin. Niinistön mukaan Suomella ei ole varaa ”uuteen tuloksettomaan neljään vuoteen”.

Kun kokoomusta aiemmin johtanut presidentti tällä tavoin teloo hallitusta sekä ampuu täysin alas erityisesti pääministeri Alexander Stubbin (kok.) edeltäjän Jyrki Kataisen (kok.) vakuutukset hallituksen merkittävistä aikaansaannoksista, ei se voi olla vaikuttamatta kokoomuksen kannatukseen, joka muutenkin värisee kuin haavanlehti Stubbin ärsyttäessä tyylillään puolueensa poroporvarillisimpia turhantärkeilijöitä.

 

Voi hyvinkin olla, että Niinistön tuomio luetaan rasitteeksi etenkin kokoomukselle ja että juuri se on vienyt kokoomuksen vaalien kannalta ratkaisevaan alamäkeen tai ainakin kiihdyttänyt sitä - etenkin, kun se kuultiin näin lähellä eduskuntavaaleja.

Tässä ei tosin ole mitään uutta. Niinistön edeltäjätkin ovat Tarja Halosta lukuun ottamatta tehneet presidenttikausiensa aikana näyttävää pesäeroa entisiin puolueisiinsa.

Sillä tavoin saadaan uskottavuutta puolueista riippumattomana arvojohtajana ja koko kansan presidenttinä, jollaisen sopii kernaasti valita toisellekin kuusivuotiskaudelle.