Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Kolumni

Välivuosi lukion jälkeen? - Maailmalle lähteminen tässä vaiheessa helppoa

  • Visa Tuominen

Lukion päättöluokkalaisilla, abiturienteilla, riittää pohdittavaa. Parhaillaan on käynnissä korkea-asteen yhteishaun ensimmäinen vaihe, jolla haetaan muutamiin ammattikorkea- tai yliopistokoulutuksiin. Helmikuussa on vuorossa äidinkielen tekstitaitokoe ja ylioppilaskirjoitusten kuuntelut. Niiden jälkeen juhlitaan penkkareita. Maaliskuussa, yhtä aikaa ylioppilaskirjoitusten kanssa, alkaa korkea-asteen yhteishaun toinen vaihe, jossa useimmat abit hakevat syksyn koulutuksiin.

Lukion opinto-ohjaajana olen kuullut nuorten kummastelua, miksi nämä tärkeät tapahtumat seuraavat toinen toistaan kireällä ja osin päällekkäisellä aikataululla. Kahdentoista vuoden kouluputken jälkeen osa abiturienteista haluaisi rauhassa tuumailla elämäänsä, eikä ole heti valmis jatkamaan seuraavaan koulutukseen.

Välivuosi alkaa näyttäytyä hyvältä vaihtoehdolta viimeistään siinä vaiheessa, kun ylioppilaskirjoitusten jälkeen pitäisi vielä päntätä valintakokeisiin, mutta lukumotivaatiota ei enää löydy.

Mitä siis tehdä välivuonna, jos sellainen tulee? Monelle nuorelle miehelle Suomen Valtio järjestää ohjelmaa asevelvollisuuden tai siviilipalveluksen suorittamisella. Muita mahdollisuuksia on käytännössä loputon määrä. Joku haaveilee löytävänsä töitä välivuodeksi ja hankkivansa arvokasta työkokemusta. Siihen voi yhdistää matkustelua toiseksi osaa vuotta ja vielä kolmanneksi ehtii aloittamaan hyvissä ajoin valintakokeeseen pänttäämisen.

Opiskelu on yksi vaihtoehto. Avoimessa yliopistossa, avoimessa ammattikorkeakoulussa tai kansanopistoissa voi välivuoden aikana tutustua kiinnostaviin aloihin ja saada realistisen kuvan tulevista opinnoista. Suoritettuja opintoja on mahdollista lukea hyväksi. Alan mukaan, hyvin suunnitellun välivuoden opinnoilla voi saada lähes vuoden opinnot hyväksi luettua, kunhan pääsee varsinaiseksi opiskelijaksi.

Maailmalle lähteminen on tässä vaiheessa nuorelle helppoa, kun asuntolaina ja perhetilanne eivät vielä rajoita lähtemistä. Vuodessa ehtii omaksua uuden kielen ja kulttuurin varsin hyvin. Kaupan päälle voi saada kansainvälisiä ystäviä.

Mahdollisuuksia lähtöön tarjoavat esimerkiksi au pair -järjestöt tai hotellityöpaikkoja välittävät organisaatiot - maksua vastaan. Jos tavoite on päästä mahdollisimman kauaksi kotoa, niin reppu selkään ja suunta Australiaan. Työlomaviisumilla on mahdollista tehdä töitä ja kiertää samalla mannerta. Osa työstä tehdään vain majoitus- ja ruokapalkkaa vastaan, eivätkä kaikki työtehtävät ole välttämättä hohdokkaita.

Äyriäistehtaan tuoksussa tai maatiloilla työskennellessä voi alkaa löytyä lukumotivaatiokin seuraavan vuoden valintakokeisiin.

Hyvin suunniteltua välivuotta tai paria ei siis missään tapauksessa tule pitää hukkaan heitettynä aikana. Päinvastoin. Se voi lisätä nuoren kielitaitoa, itseluottamusta ja -tuntemusta.

Niistä on jatkossa hyötyä, suuntaapa välivuoden jälkeen opiskelemaan tai tekemään mitä tahansa.

Kirjoittaja on Joensuun normaalikoulun lukion opinto-ohjaaja. Kolumnisarja on osa Joensuun kaupungin Koulutus kannattaa -juhlavuotta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi