Maanantai, 10.5.2021 
Aino, Aini, Aina
Kolumni

Koulujen kesälomaa siirrettävä parilla viikolla

  • Jouko Kempas
Ennen kesälomatkin kestivät pitempään.

Muinaisella keskiajalla, kun meidän äidin poika meni kansakouluun, kesä oli pitempi ja parempi. Kesä alkoi kesäkuun alussa, kun koulu päättyi. Lomaa oli kolme kuukautta. Aurinko paistoi yötä päivää joka päivä.

Kesä päättyi syyskuun alussa, jolloin alkoi koulu. Tosin pian päästiin perunannostolomalle ja sitten vielä puolukankeruulomalle. Puolukkaa oli tuotava myös koulun keittiön tarpeisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oli ne aikoja! Kouluruokana ei tarjottu pitsaa eikä kalapuikkoja vaan makaronivelliä ja tillilihaa. Kyllä niillä eväillä jaksoi joululomalle. Niilläkin eväillä tuli kunnon kansalaisia.

Paluuta entiseen ei ole, valitettavasti.

Luulen, että muita harmittaa jopa enemmän. Koulutyö Pohjois-Karjalassa alkaa porrastetusti huomenna, keskiviikkona ja torstaina. Loma loppuu liian aikaisin niin kuin aina.

Etenkin nyt, kun paras kesäsää on poppamiesten mukaan vasta tulossa. Ilmastonmuutos on pikkuhiljaa tehnyt ja tekemässä myös Suomen elokuusta kesäkuukautta. Sellaista kuin se on muualla Euroopassa.

Suomen kouluvuosi pitäisi myös jaksottaa uusiksi ja eurooppalaisen mallin mukaiseksi. Sen betonoiminen nykyisiin kalenteripäiviin ja -viikkoihin on vain byrokratialle ja opettajien ammattijärjestölle antautumista.

Malli olisi selkeä. Koulujen kesälomaa on jatkettava parilla viikolla elo-syyskuun vaihteeseen. Lisää lomaa ei tulisi vaan koulujen kevätlukukausi jatkuisi juhannusviikolle asti, kuten useimmissa Euroopan maissa.

Nykyhallitus lupaa kunnille lisää vapauksia ja säätelyn purkua. Myös joensuulainen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on julkisesti kertonut kannattavansa erilaisia uusia kokeiluja.

Eikö koulujen kesäloman siirtäminen ja kouluvuoden jaksottaminen uudelle tavalla olisi kokeilemisen arvoista? Kokeilukunnalle tai -alueille pitäisi sallia erivapaus jakaa kouluvuosi tarvittaessa vaikka kolmeen lukukauteen. Ministeriltä odotetaan ehdotuksia.

Kokeilua ei voi tyrmätä siksi, että opettajien OAJ sanoo ei. OAJ:n mukaan ei käy, kun se ei vaan onnistu. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten siksi ei. Kaikki pitäisi muuttaa, mutta kaikkea ei voi muuttaa.

OAJ puolustaa opettajien etuja. Niin sen pitääkin tehdä. Nyt kun neuvotellaan yhteiskuntasopimuksen reunaehdoista, on yksi lähtökohta, että kaikkien pitäisi osallistua säästötalkoisiin.

OAJ:n johto on ilmoittanut voivansa pitkin hampain harkita opetuksesta säästämistä, jos on ihan pakko, mutta kyllä vastikkeeksi opettajille pitää saada lisää palkkaa, apulaisia ja uusia työpaikkojakin. Samanlainen asenne saattaisi loiventaa opettajien suhtautumista kesälomien siirtämiseen.

Jos elokuu halutaan lomakuuksi, se vaatii lakien muuttamista. Lakeja on sitten vaan muutettava. Aina kaikki ei ole helppoa, ei edes helppo elämä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi