Tulosta tämä sivu
Kolumni

Vasenkätiset ovat parempia sängyssä

Tunnustan, olen lievästi vasenkätinen.

Jos kirjoittaa kynällä vasemmalla kädellä, on vasenkätinen. Vasenkätisiä on suunnilleen noin aika tarkkaan tasan joka kymmenes. Sen tarkemmin ei ole laskettu. Ehkä pitäisi, sillä vasenkätisyyden syytä ei vieläkään varmasti tiedetä.

Se tiedetään, että Barack Obama ja Bill Gates ovat, ja Napoleon Bonaparte ja Marilyn Monroe olivat vasenkätisiä. Jokainen vasenkätinen voi häpeilemättä sanoa kuuluvansa valiojoukkoon. Siitä huolimatta, vaikka Osama Bin Ladenin, Viiltäjä-Jackin ja Kyllikki Saaren murhaajan väitetään olleen vasenkätisiä. Tiettävästi Adolf Hitler ei ollut vasenkätinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjoitan vasemmalla, mutta puukolla vuolen oikealla kädellä. Keskisormea osaan näyttää kummallakin. Olen sekakätinen ja ylpeä siitä. Ronald Reagania sanottiin molempikätiseksi.

Siitä en ole ylpeä, että myös Suomessa vasenkätisyyttä pidettiin epänormaalina vielä 1960-luvulla. Kansakoulussa meitä vasenkätisiä yritettiin pakolla muuttaa oikeakätisiksi. Kaunokirjoitusta sallittiin opetella vain oikealla kädellä.

Nyttemmin on luettu ankarista pakkokeinoista. Vasen käsi saatettiin kapaloida pakettiin tai sitoa, jotta sillä ei kirjoiteta. Tai vasemmassa kädessä oli pidettävä lapasta oppitunneilla. Opettaja saattoi käyttää karttakeppiä koulunkäyntiavustajana.

Ehkä olen armollisesti unohtanut tai ehkä meidät myös aivopestiin unohtamaan, mutta onneksi noita kovia keinoja ei meille käytetty.

Silti en koskaan oppinut kaunokirjoitusta niin, että se olisi näyttänyt kaunolta. Nyt myös käsinkirjoitustaito on taantunut tikku-ukkotasolle. Ehkä tässä voi olla pakkokeinojen perimää.

Vasenkätisiä ei ole tilastoitu eikä hihamerkein merkitty erottumaan valtaväestöstä. Tutkittu on sitäkin enemmän ja saatu mielenkiintoisia tuloksia, oletuksia ja väitteitä.

1800-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan vasenkätisyydellä oli syy-yhteys ainakin juoppouteen, hulluuteen, perversioihin ja vajaamielisyyteen. Vasenkätisillä oli taipumusta rikollisuuteen.

Sittemmin on saatu selville muutakin mielenkiintoista. Ruotsalaistutkimuksen mukaan vasenkätiset ovat parempia sängyssä. Asiasta kysyttiin 10  000 ruotsalaiselta vasenkätiseltä.

Amerikassa on tutkittu, että vasenkätiset saavat pienempää palkkaa kuin oikeakätiset. Professoreista joka neljäs on vasenkätinen. Sen sijaan vasenkätisiä ei ole juuri ollenkaan vaikeimpien skitsofreenikkojen joukossa. Vasenkätisillä on oikeakätisiä enemmän lukihäiriöitä ja adhd-oirehtimista. Tätä selitetään sillä, että aivot ovat niin erilaiset.

Afrikassa vasenkätinen nainen jää usein naimattomaksi. Jos naisen vasenkätisyys paljastuu vasta avioliitossa, on se peruste avioerolle. Vasenkätinen nainen voi olla noita, koska ei tee naiselle kuuluvia tehtäviä oikealla tavalla, oikealla kädellä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi