Tiistai, 13.4.2021 
Tellervo
Kolumni

Valemedia solvaa ja mustamaalaa

  • Pasi Koivumaa
Perinteisen median päätoimittajat julkaisivat eilen yhteisen kannanoton otsikolla Luotettavan median puolesta, jossa tuodaan esiin yhteinen huolemme mediaksi itseään nimittävien tahojen valheellisesta viestinnästä sekä sitoutumisemme hyvän journalistisen tavan noudattamiseen.

Kannanoton ensimmäinen allekirjoittaja Arno Ahosniemi on Päätoimittajien yhdistyksen (PTY) puheenjohtaja, mikä tarkoittaa, että myös minä ja sen myötä Karjalainen olemme tämän suomalaisen median yhteisen kannanoton takana.

Joissakin tiedotusvälineissä julkaistiin laajempia nimilistoja, joista nimeni puuttuminen ei tarkoita sitä, etteikö Ahosniemi edustanut meitä kaikkia PTY:n päätoimittajajäseniä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Meitä suomalaisen median edustajia huolettaa varsinkin verkossa tapahtuvan keskustelun sävy, joka on jo aikaa sitten ylittänyt hyvän maun ja soveliaisuuden rajat. Olen itsekin tästä aiheesta jo aiemmin tällä palstalla useasti kirjoittanut, mutta enemmän kuin ennätän siitä kirjoittaa tämä asia tekee minut lähes joka päivä murheelliseksi.

Solvaaminen, mustamaalaaminen ja suoranainen valehtelu alkavat olla maan tapa, ja sitä harrastavat myös tahot, jotka kehtaavat nimittää itseään mediaksi. Ne juoruavat, parjaavat ja aivan tietoisesti valehtelevat eivätkä koskaan tunnusta virheitään, saati niitä korjaa.

Uhkaavat viestit alkavat olla jokaviikkoisia myös meille toimittajille. Erheellisesti sananvapauteen vedoten minultakin säännöllisesti vaaditaan, että Karjalaisen kuuluu painaa lehteen kaikki, mitä meille kuka tahansa keksii yleisönosastolle kirjoittaa.

Toimittajia nimitellään ja painostetaan, ja samalla tavoin poliittiset päättäjät ja monet muutkin ovat joutuneet sellaiseen tottumaan.

Painostaminen on usein häpeämättömän avointa, mutta sitä harjoitetaan myös ääneti: Joensuun kaupunginvaltuuston maanantaisessa kokouksessa yleisölehterin miehitti taas kerran jokin veljeskunta, joka ilmoittaa mukamas tuovansa turvaa kansalaisille.

Uskon yhä vahvasti siihen, että me suomalaiset olemme rehellisiä, oikeudentuntoisia ja valistuneita - tai ainakin että valtaisa enemmistö on.

Tämä usko on kuitenkin ollut viime vuosina koetuksella. Ihanko oikeasti valemedian pääosin aivan pöyristyttäviä väitteitä otetaan todesta? Että mukamas sieltä nyt lopultakin kuuluu pitkään vaiettuja totuuksia, jotka vahvistuvat, kun niitä mahdollisimman kovaa huudetaan? Ja että perinteisen median kuuluu nyt tähän huutomyrskyyn yhtyä?

Se ei käy. Me suomalaisen perinteisen median edustajat emme taivu painostuksen edessä, vaan sitoudumme oikeaan tietoon perustuvaan, luotettavaan journalismiin. Ammattitoimittajiemme ammattietiikka ei ole kaupan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi