Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Pääkirjoitus

Hyttinen pätevin ehdokas Metsähallituksen johtoon

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan entinen maakuntajohtaja Pentti Hyttinen on nousemassa Metsähallituksen pääjohtajaksi ja syrjäyttämässä sen nykyisen pääjohtajan Esa Härmälän. Hyttisen ja Härmälän lisäksi 14 hakijasta pääsi haastattelukierrokselle kaksi, maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Juha Niemelä sekä Boreal Kasvinjalostus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Riitta Mynttinen.

Useiden medioiden, muun muassa Maaseudun Tulevaisuuden, MTV3:n uutisten ja Iltalehden, mukaan Hyttinen on maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) ykkösehdokas tehtävään. Tiilikaisen kerrotaan tehneen jo Härmälälle selväksi, ettei hän jatka johtajana osin liikelaitostetussa Metsähallituksessa.

Hyttistä pätevämpää ehdokasta tehtävään onkin vaikea löytää, eikä sellaisia ole ainakaan haastatteluun yltäneiden joukossa. Hyttinen on metsäekonomian tohtori, joka ennen maakuntajohtajuuttaan työskenteli muun muassa EU:n komission asiantuntijana, Pohjois-Karjalan metsäkeskuksen johtajana ja Euroopan metsäinstituutin projektijohtajana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyttinen joutui viime vuodenvaihteessa jättämään Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan tehtävän vaikeiden vaiheiden jälkeen. Se voi olla tässä valintatilanteessa hänelle rasite vaikkei pitäisi olla, sillä Hyttisen sovinnolla tapahtuneeseen eroon johtaneista tapahtumista on runsaasti ristiriitaisia tietoja ja monet Hyttisen hyvin tuntevat pohjoiskarjalaiset ovat yhä kummissaan tapahtuneesta sekä pahoillaan hänen puolestaan.

Ennemminkin Hyttisen valinnan esteeksi saattaa muodostua pääjohtajan valinnan puoluepolitisoituminen. Tiettävästi Tiilikaisen aivan oikeana lähtökohtana on pätevimmän ehdokkaan valitseminen, mutta päähallituspuolueessa keskustassa monen on vaikea ymmärtää, miksi keskustalainen Tiilikainen syrjäyttää tehtävästä jatkopestiä halajavan keskustalaisen Härmälän ja valitsee tehtävään sitoutumattoman ammattijohtajan.

Julkisuudessa on koetettu tehdä painolastia myös siitä, että Tiilikainen tuntee Hyttisen jo heidän yhteisten 1990-luvun Joensuun yliopiston ajoista alkaen. Se olisi kestämätön veruke estää pätevimmän ehdokkaan valinta tässä väestömäärältään varsin pienessä maassa, jossa johtajilta ennemminkin edellytetään laajaa verkostoitumista.