Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Postia jaettava kylillä viitenä päivänä viikossa

Lausuntokierrokselle laitettu ehdotus postilain uudistamiseksi nostaa niskakarvat pystyyn Pohjois-Karjalan kaltaisilla harvaan asutuilla alueilla. Liikenne- ja viestintäministeriö kaavailee ainakin kahta suurta muutosta. Nykyisen viisipäiväisen postinjakelun sijaan koko maassa siirryttäisiin kolmipäiväiseen jakeluun. Toinen muutos koskisi kerrostaloasujia. Kerrostalojen jakelussa voitaisiin sallia myös lokerikkojakelu nykyisen luukkujakelun rinnalle.

Jakelukertojen harventaminen olisi uusi isku etenkin haja-asutusalueiden asukkaille. Heidän kärsivällisyyttään on koeteltu muutenkin. Keväällä Posti siirsi jakeluaikojaan myöhempään iltaan. Päivän sanomalehti ja muu posti voi tulla tilaajalleen vasta jopa iltakuudelta. Tätä ei voi hyväksyä.

Sama koskee aikeita jakelukertojen harventamisesta viidestä kolmeen. Haja-asutusalueilla asuva väki tarvitsee viisipäiväistä jakelua, samoin sanomalehdet tarvitsevat sitä. Jakelukertojen vähentäminen vaarantaa sanomalehtien elinkelpoisuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Postinjakelu viitenä päivänä viikossa asiakkaita nykyistä paremmin palvelevaan aikaan on suuri yhdenvertaisuuskysymys haja-asutusalueiden asukkaiden näkökulmasta. Hallitus haluaa pitää koko maan asuttuna. Kylillä asuu ikääntynyttä väkeä, jotka ovat taajamissa asuvia enemmän riippuvaisia vähistä kylille tuotavista palveluista ja jäävät muita enemmän lisääntyvien digitaalisten palvelujen ulkopuolelle syystä tai toisesta.

Postinjakelu on peruspalvelua, josta hallitus ja eduskunta ovat vastuussa. Postin yleispalveluvelvoite toteuttaa nykyisellään EU-direktiiviä, joka edellyttää vähintään viisipäiväistä jakelua. Toki tuota sääntöä voidaan soveltaa kansallisilla päätöksillä, jos olosuhteet niin edellyttävät.

Pelkästään Postin liiketoiminnan kannattavuuden ja tehokkuuden näkökulmasta on perusteita harkita jakelukertojen muutoksia. Kylmän palvelujen leikkaamisen sijaan pitää tutkia kaikki mahdolliset vaihtoehdot, jotta postin jakelukerrat haja-asutusalueille pidetään vähintään nykyisellään. Jos harventamiskokeiluja halutaan tehdä, hyvä kokeilukenttä on siellä, missä on eniten asukkaita ja jaettavaa postia, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Postinjakelu on kuuma peruna etenkin maaseutuväen puolustajina itseään pitäville keskustan ja perussuomalaisten poliitikoille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi