Lauantai, 6.3.2021 
Tarmo
Pääkirjoitus

Väkivaltajärjestöjen toiminta on kiellettävä

  • Karjalainen
Helsingin rautatieasemalla toissa lauantaina kuolemaan johtanut pahoinpitely on johtanut vilkkaaseen keskusteluun siitä, voidaanko ja onko ylipäänsä mahdollista kieltää väkivaltaisten tai rasististen järjestöjen toiminta sekä samalla tällaisiin järjestöihin kuuluminen. Uusnatsistisella Suomen vastarintaliikkeellä oli tuolloin mielenilmaus, johon osallistunut potkaisi paikalle sattunutta sivullista, joka ilmeisesti oli tehnyt eleillään tiettäväksi, ettei hyväksy kyseisen liikkeen toimintaa. Uhri kaatui potkusta maahan ja sai kallovamman, jonka seurauksena hän menehtyi vajaan viikon päästä tapahtuneesta.

Tapaus tuo esiin useita puutteita niin lainsäädännössämme kuin viranomaisvalvonnassakin. Kammottavuudessaan se on toivottavasti myös opetus siitä, kuinka toiseen kajoaminen vaikkapa vain tämän kaatamalla voi johtaa kuolemantapaukseen. Vain-sanan käyttö tässä yhteydessä on tosin ristiriitaista, sillä minkäänlaista väkivaltaa ei pidä suvaita ja se on aina rikos.

Lainoppineiden näkemykset asiasta poikkeavat toisistaan, mutta varsin laaja yhteisymmärrys heilläkin on siitä, että Suomen vastarintaliikkeen kaltaisen järjestön toiminta voidaan lailla kieltää, jos siihen löytyy poliittista tahtoa. Kun tämä tahto näyttää nyt laajalti löytyvän, niin asiassa pitää myös edetä eikä jäädä odottamaan seuraavaa murhenäytelmää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen vastarintaliike (SVL) ilmoittaa avoimesti olevansa uusnatsien järjestö, jonka tavoitteena on nykyistä autoritäärisempi yhteiskuntajärjestys. Se ei liioin kätke ihannoivansa väkivallankäyttöä, vaikka tällaisten tapausten sattuessa sellaisesta koettaakin irtisanoutua.

Tämänkaltaisten levottomuutta aiheuttavien ja kansalaisten keskuudessa pelkoa lietsovien järjestöjen toiminta pitää yksiselitteisesti kieltää.

Helsingin tapaus osoittaa poliisin tehneen väärän tulkinnan tapahtuman luonteesta eikä olleen paikalla turvaamassa sivullisten turvallisuutta. Tämän virhetulkinnan selvittämisen lisäksi on tärkeää huomata, että niin poliisin kuin laajemmin sisäisen turvallisuuden resursseista on viime vuosina Suomessa aivan liiaksi tingitty. Ei poliisilta voida odottaa kattavaa turvaa kansalaisille, jos kenttätyötä tekevien poliisien määrää vähennetään siinä määrin kuin on tehty.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi