Torstai, 29.10.2020 
Alfred, Urmas
Pääkirjoitus

Nergin nimitys oli tyylipuhtaasti, läpeensä poliittinen

  • Karjalainen

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus nimitti torstaina sisäministeriön kansliapäälliköksi Päivi Nergin. Kolme vuotta valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajana ja aiemmin muun muassa Kuopion yliopiston hallintojohtajana toiminut Nerg valittiin virkaan käytännössä sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) päätöksellä, sillä hallituksen pelisääntöjen mukaan esittelevän ministerin kanta on ratkaiseva.

Nergin nimittäminen on mitä suurimmassa määrin poliittinen virkanimitys, vaikka Räsänen sen kiistääkin. Nerg oli kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokkaana vuoden 2007 vaaleissa, ja vaikka hän ei enää ole minkään puolueen jäsen, hän on arvoiltaan ja taustaltaan lähellä Räsästä ja tämän puoluetta. Nerg muun muassa johtaa Kansan Raamattuseuran KRS:n hallitusta.

Nergin lisäksi kansliapäällikköhaastatteluihin ylsi viisi muuta hakijaa: EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin pääjohtaja Ilkka Laitinen, sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Kauko Aaltomaa, oikeusministeriön hallintojohtaja Olli Muttilainen, maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio ja puolustusvoimien tiedustelukeskuksen johtaja Sakari Wallinmaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näillä kaikilla muilla hakijoilla on mittava kokemus sisäministeriön hallinnonalaan kuuluvista sisäiseen turvallisuuteen tai maahanmuuttoon liittyvistä asioista, kun taas Nergilla tätä kokemusta ei ole lainkaan. Kun sisäministeriön kansliapäällikön paikka oli aiemmin avoinna, silloinen hallitus nimesi nurmekselaissyntyisen Ilkka Laitisen ehdokkaakseen, mutta presidentti Tarja Halonen käytti tuolloin nimitysvaltaansa ja valitsi Laitisen sijaan tehtävään puoluetoverinsa Ritva Viljasen. Laitinen olisi ollut nytkin ehdokkaista paras.

Enää presidentillä ei ole vastaavaa nimitysvaltaa, mikä on tässä tapauksessa sääli. Nergin nimitys on siinä määrin tyylipuhdas poliittinen virkanimitys, että se suorastaan hapattaa kansalaisten käsitystä poliittisten päättäjiemme moraalista. Räsäsen kömpelö hurskastelu vain vahvistaa tätä mielikuvaa.

Ei sovi epäillä, etteikö Nerg selviäisi kunnialla virassa; ei kansliapäällikkyys mitään ydinfysiikkaa ole, ja sisäministeriön virkakunta on osaavaa ja antaa varmasti tukensa kulloisellekin kansliapäällikölle. Nergin nimitykseen liittyvä poliittinen mädännäisyys antaa vain hänelle itselleenkin huonot lähtökohdat saavuttaa nopeasti alaistensa arvostus.

OIKAISU: Kansan Raamattuseura ei anna kurssitoiminnassaan seksuaalisuuteen liittyvää eheytyshoito-opetusta, toisin kuin pääkirjoituksen alkuperäisessä versiossa virheellisesti väitettiin.

.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi