Maanantai, 12.4.2021 
Julia, Julius, Janna
Pääkirjoitus

Loistava, raikas idea Juuan kunnanjohtajalta

  • Karjalainen
Juuan kunnanjohtajan Markus Hirvosen idea kilpailukykysopimuksessa (kiky) sovitun työajan pidennyksen käyttämisestä työpaikkaliikuntaan on herättänyt suurta huomiota koko maassa. Ennakkoluulotonta ideaa on ylistetty laajalti, ja se otettaneen käyttöön monessa muussakin kunnassa (Karjalainen, 4.11.).

Hirvosen ajatus lähti siitä, että hänen johtamassaan pienessä kunnassa kaavamaisella työtuntien lisäämisellä ei saavuteta merkittävää säästöä tai toimintojen tehostumista. Kunnanjohtaja päätteli, että jos Juuan kunnan työntekijöiden työaikaan lisättävä viikoittainen 30 minuuttia käytettäisiin liikuntaan, sillä edistettäisiin työntekijöiden hyvinvointia tavalla, joka koituisi kerrannaisvaikutuksineen tehokkaammin kuntalaisten hyväksi.

Idea on otettu hyvin vastaan Juuassa. Kunnan työntekijät ovat jo ideoineet yhteisiä liikuntahetkiä. Hirvosen mukaan ei ole epäilystäkään, etteikö ehdotus menisi läpi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hirvosen ideaa ei ole suotta suitsutettu laajalti, sillä se on sanalla sanoen loistava. Varmasti Juuan kunnanvaltuusto juuri tämänkaltaisia ehdotuksia toivoikin, kun se päätti yksimielisesti valita viime joulukuussa tämän 32-vuotiaan hallintotieteiden maisterin kunnanjohtajakseen. Hirvonen tuli tehtäväänsä sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän hallintopäällikön virasta, joten varmasti kunnassa tähyttiin valinnalla erityisesti tulevaa sote-uudistusta, mutta monissa liemissä keitetyltä nuorelta mieheltä tiedettiin odottaa juuri tämänkaltaista oivalluskykyä muissakin asioissa.

Sen sijaan, että Juuassa kaavamaisesti pidennettäisiin työaikaa, siellä ikävä päätös käytetäänkin kekseliäästi työhyvinvointiin. Kun kiky on erityisen raskas julkisen sektorin työntekijöille ja sisältää myös lomarahojen leikkaamisen 30 prosentilla kolmen vuoden ajan, tällainen sopimuksen yhden osan soveltaminen on perusteltavissa.

Kyseessä on hieno esimerkki siitä, kuinka nuori kunnanjohtaja voi yhdellä päätöksellään tehdä paljon hyvää, kunhan myös kunta sen hänelle sallii.

Viime viikolla nähtiin Pohjois-Karjalassa myös päinvastainen esimerkki tästä, kun Polvijärven kunnanjohtaja Annu Ahonen, 38, päätti vaihtaa työpaikkaa tuskaannuttuaan nopeasti kuntansa riitaisaan poliittiseen kuohuntaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi