Keskiviikko, 25.11.2020 
Kaija, Kaisa, Katri
Pääkirjoitus

Pohjois-Karjala on hyvin luomuvedossa

  • Karjalainen
Luonnonmukaiselle viljelylle naureskeltiin alussa makeasti. Nyt sitä kutsutaan luomuviljelyksi, ja tuskin kukaan enää nauraa. Ei ainakaan kannattaisi. Luomuruoka on kansainvälinen trendi, mutta ei mikään ohimenevä hiilihydraatittoman tai terveen ihmisen gluteenittoman ruuan kaltainen ohimenevä ilmiö.

Luomuruuan suosio säilyy ainakin niin kauan kuin hyvinvointikin.

Mikä parasta, Pohjois-Karjala on hyvässä luomuvedossa. Koko maassa luomuala on 11 prosenttia peltoalasta, mutta Pohjois-Karjalassa 24 prosenttia. Eikä kyse ole mistään puuhastelusta tai jäähdyttelystä, sillä juuri luomutilat ovat keskimäärin maakunnan suurimpia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tavanomaista viljelyä harjoittavien tilojen keskipeltoala on 36 hehtaaria, mutta luomusitoumuksen tehneiden lähes kaksinkertainen, 61 hehtaaria.

Luomutuotannossa on maatalouden henkireikä ja markkinarako. Sitä mukaa kuin kysyntä kasvaa, myös jalostus ja markkinointi nousevat jaloilleen. Hidasta se on ollutkin.

Oppirahansa jo maksaneet viljelijät ovat etulyöntiasemassa, kun tukipolitiikka on kiristymään päin. Näihin asti tila on voinut olla pellon osalta luomussa, vaikka kaikki tuotettava kasvusto käytettäisiin esimerkiksi ei-luomun karjan rehuksi.

Enää luomusitoumusta ei siis voi tehdä ”tukien toivossa”, vaan vähitellen kaikki luomukasvintuotanto on käytettävä luomukarjan rehuksi tai kolmanneksella luomualasta on tuotettava myyntiin luomukasveja.

Paitsi luomukauran myös muun muassa luomuhärkäpavun kysyntä kasvaa huimasti, joten markkinoita on, kunhan logistiikka ja jalostus saadaan polkaistua käyntiin. Kotimaisen ja lähiruuan nouseva suosio tukee tätä mahdollisuutta.

Pohjois-Karjalan maaseutusuunnitelman tavoite on, että vuonna 2020 maakunnan peltoalasta on luomutuotannossa 30 prosenttia. Tähän on kaikki mahdollisuudet.

Kuluttajia on ärsyttänyt, ettei luomutuotteita ole ollut saatavilla. Se on ärsyttänyt myös luomuviljelijöitä, jotka ovat joutuneet myymään luomunsa ei-luomun joukkoon, halvemmalla hinnalla.

Jalostus ja jakelu on saatava kuntoon. Kuluttajilla on tässä viimekätinen toimivalta. Sitä tuotetaan ja myydään, mitä ostetaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi