Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Pääkirjoitus

Laki astuu voimaan, mutta keskustelu jatkuu

  • Karjalainen
Huomenna aamulla Suomessa herätään uuteen aikaan, kun monien kiemuroiden, lukemattomien puolustavien tai kannattavien kannanottojen jälkeen sekä viimein eduskunnan siunauksella tasa-arvoinen avioliittolaki astuu maaliskuun alussa voimaan.

Kaksi alusta loppuun läpi käytyä, ensin lakikäsittelyn käynnistänyttä ja sen jälkeen eduskunnan päätöksen kumoamista vaatinutta kansalaisaloiteprosessia kertovat niistä ihmisten mieltä koskettavista voimista, jotka ovat liittyneet samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen.

Sukupuolineutraalin avioliittolain tärkein päämäärä, saattaa mies- tai naisaviopari lain edessä samanarvoiseksi miehen ja naisen muodostaman avioparin kanssa on nyt saavutettu. Perustuslain yhdenvertaisuuden hengessä sukupuolinen suuntautuneisuus ei enää määrittele sitä, onko heteroseksuaali lain edessä homoseksuaalia paremmassa asemassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Väittely tasa-arvoisen avioliittolain ympärillä tulee kuitenkin lainvoimasta huolimatta jatkumaan. Keskustelu on jo siirtynyt lakeja säätävän eduskunnan salista toisen instituution, kirkon, käytäville ja sakasteihin.

Avioliittolain muutos ei tuo evankelisluterilaisen kirkon papeille oikeutta vihkiä homo- tai lesbopareja kirkolliseen avioliittoon. Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous on pitäytynyt pelkästään miehen ja naisen välisessä avioliittokäytännössä. Myös enemmistö papeista on Uutissuomalaisen kyselyn mukaan tätä mieltä (Karjalainen, 25.2.).

Kuitenkin jo huomenna tulevat jotkut papit vihkimään homopareja. On odotettavissa, että ainakin joistakin näistä tai tulevista vihkimisistä kannellaan tuomiokapituliin. Tämä saattaa aiheuttaa papille seuraamuksia. Toisaalta on odotettavissa myös, että oikeusasiamiehelle tullaan kantelemaan puolestaan vihkimättömyydestä.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tulee puhuttamaan pappeja ja seurakuntia myös papin roolista. Onko pappi myös Pappisliiton kehotuksen mukaisesti työnantajansa ohjeita kirjaimellisesti noudattava virkamies vai seurakuntalaistensa, myös homojen, sielunpaimen.

Paine kirkon vihkikäytäntöjen muutokseen tulee entisestään kasvamaan. Kirkko tekee omat päätöksensä, mutta maallisen yhteisön ulkopuolelle jäämiseen sillä ei vihkiasiassa ole pitkäksi aikaa kuitenkaan varaa jäädä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi