Lauantai, 18.11.2017 
Tenho
Pääkirjoitus

Myös sitoutumattomat ehdokkaat ovat tärkeitä

  • Karjalainen

Puolueisiin kuulumattomien valitsijayhdistysten määrä vaaleissa on vähentynyt rajusti 2000-luvulla koko maassa (Karjalainen, 19.3.). Lisäksi huhtikuun kuntavaaleissa on puolueiden listoilla aiempaa vähemmän puolueisiin sitoutumattomia ehdokkaita.

Pohjois-Karjalassa näitä puolueisiin kuulumattomia ehdokasryhmiä on Polvijärvellä, Ilomantsissa ja Liperissä, samoin Savon puolella Heinävedellä. Niitä kaikkia yhdistävä teema on vahva sitoutuminen kotikunnan parhaaksi toimimiseen.

Valitsijayhdistykset ovat tyypillisesti paikallisia ilmiöitä, jotka syntyvät ja elävät paikallisista tarpeista vaihtoehdoksi tyytymättömyydelle paikallisten poliittisen ryhmien toiminnalle. Vahvat ja näkyvät johtohahmot ovat myös tyypillisiä näille ryhmille. Yleensä paikalliset yhden asian liikkeet eivät ole pitkäikäisiä, mutta toki on poikkeuksiakin.

Puolueiden listoilla olevien sitoutumattomien ehdokkaiden tarkkaa määrää ei tiedetä, koska virallisissa ehdokasasettelun asiakirjoissa ei saa käyttää sitoutumaton-sanaa, vaikka ehdokas sitä sitten omassa kampanjassaan käyttääkin. Niinpä arvio sitoutumattomien ehdokkaiden vähenemisestä perustuu paikallisten puoluetoimijoiden kokemuksiin - tosin eroja on eri puolueissa.

Joka tapauksessa itsenäiset valitsijayhdistykset ja sitoutumattomat ehdokkaat puolueiden listoilla ovat tärkeitä paikallisdemokratialle, äänestäjille, päättäjiksi pyrkiville ehdokkaille ja myös puolueille.

Kuntavaali on luonteeltaan henkilövaali. Epävarmoja puolueäänestäjiä on poikkeuksellisen paljon. Kynnys on matalampi äänestää vetoavaa ja karismaattista ehdokasta myös sellaisille, jotka tuntevat puoluevastaisuutta. Tärkeintä on, että äänestää. Viime kuntavaaleissa Pohjois-Karjalan äänestysprosentti jäi 55,4:ään.

Ehdokkaalle mahdollisuus toimia sitoutumattomana puolueen listalla voi taata varmemman pääsyn kotikuntansa päättäjäksi. Osa valituista liittyy puolueeseen myöhemmin, osa ei.

Puolueille sitoutumattomat ehdokkaat ovat tärkeitä monesta syystä. Valitut joka tapauksessa sitoutetaan toimimaan puolueen valtuustoryhmän sääntöjen mukaan. Puolueillekin on tärkeää saada päättäjiksi ihmisiä, joilla on osaamista, näkemystä ja yhteistyökykyä.