Keskiviikko, 22.1.2020 
Visa
Pääkirjoitus

Rohkeasti eteenpäin seurakuntien yhteistyössä

  • Karjalainen
Toivottavasti Pohjois-Karjalan seurakunnissa löytyy sellaista rohkeutta, jota kunnilla ei ollut, kun kuntaliitoshankkeita kaadettiin muutama vuosi sitten Joensuun seudulla ja Pielisen Karjalassa.

Selvitysmies esittää, että Pohjois-Karjalaan perustetaan Siun seurakuntayhtymä. Ehdotus tarkoittaa seurakuntien hallinnon ja taloudenpidon yhdistämistä.

Toiminnallisesti seurakunnat säilyisivät jatkossakin itsenäisinä. Myös seurakuntien oma, kotipitäjään leimautunut ja sitoutunut identiteetti säilyisi ennallaan, sillä se on rikkautta, jota ei haluta menettää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ehdotus suuren yhtymän luomisesta perustuu seurakuntatalouden lukuihin ja nähtävissä olevaan kehitykseen. Tulot vähenevät ja menot kasvavat. Jokainen seurakunta, olipa pieni tai suuri, joutuu sopeuttamaan eli supistamaan talouttaan, kun jäsenmäärä vähenee.

Seurakuntien taloutta rasittavat etenkin kiinteistö- ja henkilöstömenot. Rasitus on pienissä seurakunnissa suhteellisesti rankempaa kuin suurissa. Useissa seurakunnissa on jo käynnissä kiinteistöistä luopumista ja henkilöstömitoituksesta tinkimistä.

Seurakuntien henkilöstö siirtyisi yhden työnantajan, seurakuntayhtymän palvelukseen. Tämä tarkoittaisi virka- ja tehtäväjärjestelyjä yli nykyisten seurakuntarajojen. Seurakuntien rajat ylittävä yhteistyö lisääntyisi muutenkin.

Uudistus toteutuisi vuoden 2019 alusta samassa tahdissa sote-, maakunta- ja verotuksen uudistusten kanssa. Kaikki nuo uudistukset vaikuttavat merkittävästi seurakuntien toimintaan ja talouteen. Ehdotus on nykyaikaa ja tähtää parempaan tulevaisuuteen. Maakunnan 14 seurakunnalta odotetaan loppusyksyyn mennessä kantaa valmistelun jatkamiseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa