Perjantai, 15.11.2019 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Bernerin projekti saattaa päättyä ennen aikojaan

  • Karjalainen
Päättäessään torstaina valtion ensi vuoden talousarvioesityksestä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus sisällytti siihen myös viisi väylähanketta ensi vuodelle: pääkaupunkiseudun Kehä ykkösen Laajalahden kohta, Espoon länsimetron jatke ja Vuosaaren meriväylä sekä niiden lisäksi Kokkolan meriväylä ja Hailuodon lauttayhteyden korvaava silta.

Alun perin valtiovarainministeriö vastusti valtiovarainministerin, kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla rahoituksen myöntämistä liikenne- ja viestintäministeriön esittämistä kuudesta väylähankkeesta muille paitsi pääkaupunkiseudun hankkeille. Orpo antoi ymmärtää, että keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner pelaa poliittista peliä ja toimii vastoin kehysriihessä sovittua sisällyttäessään esitykseensä myös maakuntien hankkeita.

Nyt kuitenkin kaksi kolmesta pääkaupunkiseudun ulkopuolisesta hankkeesta saavat rahoituksen ensi vuodelle. Sen sijaan kolmas esitetty hanke, Kirri-Tikkakoski-moottoritiehanke Keski-Suomessa jäi ilman rahoitusta. Tämä päätös herättää kiivailua Keski-Suomessa, myös maakunnan keskustalaisten keskuudessa, eikä vähiten siksi, että Sipilän oman vaalipiirin hankkeen, Hailuodon, koetaan siellä nyt sivuuttaneen Keski-Suomelle ja koko maan teollisuudelle tärkeän nelostiehankkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä sinänsä vähäinen asia voi olla ratkaiseva viimeinen pisara Sipilän ja etenkin Bernerin kannalta keskustan sisällä. Keskustassa on jo hallituksen nimityksestä lähtien karsastettu Bernerin nostamista ministeriksi ja hänen vauhdikasta toimintaansa Sipilän jonkinlaisessa erityissuojeluksessa.

Bernerin tyyli toimia ei miellytä alkuunkaan keskustalaisia. Ministeri on jo ennättänyt sotkea autokaupan löysillä verouudistuspuheillaan, ja samalla tyylillä, sivuilleen vilkuilematta ja muita kuuntelematta, hän runnoo nyt läpi muun muassa VR:n pilkkomista. Viestintäasioissa liikenneministeri on, jos mahdollista, vielä tätäkin kovakorvaisempi.

Keskustassa on alenevien kannatuslukujen vuoksi yltymässä Sipilän vastainen kapina. Se voi hyvinkin kanavoitua itseriittoisella tyylillään touhuavaan Berneriin. Bernerin nelivuotinen projekti saattaa päättyä ennen aikojaan, mikä voi olla sekä Sipilän ja keskustan että koko maan edun mukaista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa