Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Pääkirjoitus

Kobolttikaivos lupaava mahdollisuus Outokummulle

  • Karjalainen
Vielä ei kannata nuolaista, mutta lupaavalta vaikuttaa koko Outokummun seudulle FinnCobalt-yhtiön käynnissä oleva selvitys koboltti- ja nikkelikaivoksen avaamiseksi Hautalammelle. Kobolttia ja nikkeliä louhittaisiin, ja niistä jalostettaisiin kemikaaleja sähköautojen akkuihin.

Sähköautojen akkujen raaka-aineiden saamiseksi, ja akkutehtaiden pystyttämiseksi, on menossa kiivas kilpajuoksu eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Outokummulla vaikuttaa olevan kelpo mahdollisuudet päästä mukaan kisaan ja luomaan uutta maakunnan menestystarinaa.

Outokummun etuna on, että liikkeelle voi päästä muita nopeammin. Yhtiö omistaa kaivoksen maa-alueen ja louhinnalle on olemassa hyväksytty ympäristölupa (Karjalainen, 14.12.). Lupien saanti louhittavan malmin rikastamolle on pitemmässä puussa. Rikastamo lähellä kaivosta on olennainen osuus kokonaisuutta, joten eri vaihtoehtojen puntarointi selvitysvaiheessa on keskeisen tärkeää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen suuri kokonaisuus kaivoksen avaamisen edellytysten selvittämiselle on malmien runsaus, rikkauspitoisuus, riittävyys ja tulevien vuosien hintakehityksen ennakointi. Koboltin hinnan nousun uskotaan jatkuvan sähköautojen tuotannon yleistyessä.

Kaivoshankkeella on tunnetut ja luotettavat kasvot. Se on tärkeää selvitysvaiheessakin. FinnCobaltin omistajina on kokeneita kaivosalan ammattilaisia, muun muassa Ilomantsin Pampalon kultakaivoksen entinen johtaja Markus Ekberg.

Nopeimmillaan kaivostoiminta voi alkaa parin vuoden kuluttua. Toteutuminen tarkoittaa kymmenien miljoonien eurojen investointeja Outokumpuun. Parhaimmillaan syntyy 150 uutta työpaikkaa. Se olisi lottovoitto alueelle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi