Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Maalaako kokoomus itseään nurkkaan?

  • Karjalainen
Sekä kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo että keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä vakuuttivat torstaina eduskunnassa toimittajille luottamustaan siihen, että hallituksen rivit pysyvät kasassa sote- ja maakuntauudistuksessa.

Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkoisessa kokouksessa kaikki paikalla olleet kokoomuksen kaupunginvaltuutetut, myös valtuustossa istuva kansanedustaja Wille Rydman, äänestivät uudistuksen tyrmäävän lausunnon puolesta, ja kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan eduskunnassa, mutta Orpo ei ole huolissaan tästä puolueensa eripuraisuudesta asiassa.

Orpo on vakuuttunut puolueensa eduskuntaryhmän pysymisestä hallituksen sote-linjausten takana. Orpon mukaan Rydman tarkastelee asiaa toisella tapaa kansanedustajana kuin kaupunginvaltuutettuna ja muidenkin puolueen kansanedustajien kriittisyys työn alla olevia lakiesityksiä kohtaan on normaalia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pääministeri Sipilä puolestaan kertoi keskustelleensa asiasta jatkuvasti Orpon kanssa ja luottavansa tämän vakuutuksiin kokoomuksen rivien koossapysymisestä tässä asiassa.

Jos Lepomäen ja pääkaupunkiseudun kokoomuslaisten kuntapäättäjien kapina todella leviäisi laajemmalle kokoomuksen eduskuntaryhmään ja hallitus kaatuisi tähän, olisi sillä kauaskantoisia seurauksia myös kokoomukselle itselleen.

Ensinnäkin Orpon olisi vaikeaa jatkaa enää puheenjohtajana, kun puolue ei todistettavasti olisi enää hänen otteessaan, mutta toiseksi se merkitsisi myös kokoomuksen hallituskelpoisuuden heikkenemistä muiden puolueiden silmissä, ulottuen myös tulevien eduskuntavaalien jälkeiselle ajalle.

Jos tämän hallituksen monia linjauksia sote-uudistuksen valinnanvapauksineen sekä työttömien aktivointimalleineen ei koeta kokoomuksessa puolueen tavoitteiden mukaiseksi hallituspolitiikaksi, niin puolue luisuisi muiden silmissä niin oikealle ja omaan nurkkaansa, että sekä keskustan että SDP:n olisi vaikea kuvitella hallitusyhteistyötä sen kanssa.

Tämä voisi tarkoittaa jopa sitä, että edes eduskuntavaalien suurimman puolueen asemakaan ei turvaisi kokoomuksen hallitustien jatkoa.