Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Tuottajilta tarpeellinen avaus työvoimapulaan

  • Karjalainen
Maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö MTK ryhtyy työnvälittäjäksi. Tämä on tärkeä ja tarpeellinen uusi avaus, jonka soisi onnistuvan.

Tervetullutta on kaikki, millä edistetään työllisyyttä sekä helpotetaan työpaikkojen ja työhaluisten tekijöiden kohtaamista.

MTK:n verkkopalvelu Töitä Suomesta ei vähennä työvoimaviranomaisten palvelujen merkitystä vaan täydentää palettia. Maa- ja metsätalouden monenkirjavilla töillä ei ole sellaista vetovoimaa, että työttömät hakeutuisivat innokkaasti niitä tekemään. Toisaalta työt ovat usein sellaisia, jotka eivät välttämättä vaadi erityistä koulutusta ja aiempaa kokemustakaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tästä näkökulmasta tilapäiset maaseututyöt ovat yksi mahdollisuus täyttää työttömien aktiivimallin ehdot, joissa määritellään muun muassa, että töitä on tehtävä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden aikana. Näin maaseudun työttömien ei tarvitsisi lähteä työn perään muualle.

Maaseudun yrittäjille uusi palvelu tuo helpotusta työvoimapulaan ja työvoiman palkkaamiseen liittyvään byrokratiaviidakkoon.

Uudesta palvelusta odotetaan apua myös kausityövoiman välittämiseen. Kausityövoiman tarve on jokakesäistä ja vaihtelee paljon eri puolilla maata. MTK:n oman arvion mukaan Suomessa tarvitaan tänäkin vuonna jopa 15 000 kausityöntekijää. Suuri osa kausityöntekijöistä tulee ulkomailta, osa on kotimaisia opiskelijoita.

Kun työnvälittäjänä on uskottava ja luotettava MTK:n kaltainen toimija, on sillä merkitystä myös työntekijöiden työsuhdeturvaan, työoloihin ja -etuuksiin. Uutta palvelua kannattaa kokeilla ainakin pari kolme vuotta, jotta nähdään sen tarve ja toimivuus.