Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Liikkeelle lähtö tuo lisää rahaa ja hyvinvointia

  • Karjalainen
Tupakka ja alkoholi. Työttömyys. Ylipaino. Diabetes ja masennus. Tyypillisesti on nähty tämän tyyppisiä mustia aukkoja, joihin yhteiskunnan ja yksilön rahat humahtavat. Tuoreessa tutkimuksessa ”löydettiin” vielä yksi: liikkumattomuus (Karjalainen, 6.4.).

Liikkumattomuus, runsas istuminen ja huono kunto aiheuttavat vuosittain yhtä suuret, miljardien eurojen, kustannukset kuin työttömyys. Vähäisen fyysisen aktiivisuuden aiheuttamat suoratkin kustannukset ovat joka vuosi noin 600 miljoonaa euroa - kolme prosenttia Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista.

Ikääntyvän väestön fyysisen aktiivisuuden lisäämisellä olisi mahdollista saada vuosittain noin 150 miljoonan kustannussäästöt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laskelmat ovat niin pysäyttäviä, että niiden pitäisi sysätä liikkeelle jokainen sohvaperuna. Jo kahden prosentin käyttäminen liikuntaan viikoittaisesta valveillaoloajasta riittää parantamaan terveyttä.

Liikuntaan ja terveysliikuntaan on saatu ohjeita kauan. Suomalaiset ovatkin jakautuneet paljon liikkuviin, vähän liikkuviin ja tuskin lainkaan liikkuviin. Moni kuvittelee liikkuvansa enemmän kuin liikkuu.

Riittävän liikunnan ohjeet eivät ole kohtuuttomia mutta monelle kuitenkin vaativia. Huomiota on kiinnitetty lähinnä reippaaseen ja rasittavaan liikuntaan. Minimiaika, josta on sanottu olevan hyötyä, on ollut kymmenen minuuttia.

Nyt on tätäkin tutkittu tarkemmin ja lähdetty uusille urille. Nyt on tutkittu, että töpöttely tuvan lattialla, viereisen huoneen työtoverin luokse käveleminen - jokainen askel, jonka ihminen ottaa, on tärkeä.

Vaatimukset tuntien ravakasta liikkumisesta masentavat vähän liikkuvaa ja voivat tuntua toivottamilta saavuttaa. Toivoa uudelle ja paremmalle elämälle antavat uudet ohjeet: suositusten mukaiset liikuntahetket voi jakaa jopa kahden minuutin liikunta-annoksiin (Ilta-Sanomat, 6.4.).

Koska suuret säästöt ja hyvä terveys ovat näin helposti saavutettavissa, siis aivan jalan ulottuvilla, homma on aloittamista vaille valmis.

Vaikka viime kädessä kyse on yksilön vastuusta, vastuuta on myös yhteiskunnalla. Esimerkiksi hyvin hoidetut kevyen liikenteen väylät eivät ole investointi vain tiestöön vaan myös kansanterveyteen.