Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Vaalivuoden budjettiin kasvu- ja jarrupaineita

  • Karjalainen
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kokoontuu huomenna tiistaina valtion ensi vuoden budjetin tekemistä valmistavaan kehysriiheen. Tarkoitus on sopia valtion menojen ja tulojen suurista raameista.

Vaikka hallituspuolueet kärkkäästi kiistävät, niin ensi kevään eduskuntavaalit värittävät budjettisovun hakemista kesän ja syksyn aikana. Vaalivuoden budjettiin kohdistuu kovia paineita ja odotuksia lupauksista vähän sinne sun tänne.

Tärkein suuri linjaus on löytää keinot, joilla tuetaan Suomen talouskasvun jatkumista ja työllisyyden paranemista. Näillä näkymin hallitus saavuttaa asettamansa työllisyystavoitteen. Nähtäväksi jää, löytyykö poliittista rohkeutta nostaa työllisyysasteen tavoitetta 75 prosenttiin, mikä olisi järkevää ja sitouttaisi seuraavaakin hallitusta, jos hallituspohja vaihtuu vaalien jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhtä tärkeää on, että talouskasvua ei tuhota holtittomilla menojen lisäyksillä. Talouskasvusta huolimatta uutta jakovaraa on niukasti, jos ollenkaan, toteaa pääministeri niin kuin hänen tässä tilanteessa kuuluukin sanoa.

Haluja ja himoja menojen lisäyksiin on etenkin oppositiopuolueilla. Listat kohteista tulevat olemaan viimeistään syksyllä pitkät ja runsaat. Paineita on myös hallituksen sisällä osoittaa lisää rahaa omille äänestäjille tärkeisiin asioihin.

Yleisellä tasolla vähän lisää villoja voi odottaa esimerkiksi koulutukseen, työttömyyden vähentämiseen, eläkeläisten etuuksiin, vähävaraisten sosiaalietuuksien ja perusturvan kohentamiseen sekä pieni- ja keskituloisten työnverotuksen keventämiseen.

Viime viikkojen äänekkäin puheenaihe on ollut työttömien aktiivimalli. Sitäkin perataan kehysriihessä. Hallitus on luvannut viilata mallin virheitä, jos sellaisia ilmenee. Kela tiedotti viime viikolla, että aktiivimalli nykymuodossaan leikkaa tukea noin puolelta sen työttömyysturva-asiakkaista.

Niinpä lienee selvää, että hallitus joutuu kehittämään kepiksi koetun mallin lisäksi parempia porkkanoita, joilla työttömiä kannustetaan työnhakuun. Yksi vaihtoehto on järjestää lisärahaa työttömien muunto- ja täydennyskoulutukseen eri puolille maata.

Vaalivuonna ei saa unohtaa myöskään sitä, että jos talouskasvu antaa suinkin varaa, on järkevää maksaa pois valtion velkoja. Velkaantumisen jarrutuksesta hyötyvät lopulta kaikki.