Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Suomi tiedottamaan hyvästä hanavedestä

  • Karjalainen
EU vaatii vesiautomaatteja julkisille paikoille (Karjalainen, 6.4.). Tuoreessa juomavesidirektiivissä tavoitteena on lisätä juomavesiautomaatteja julkisille paikoille, niin sisätiloihin kuin ulos.

Juomavesiautomaatteja on toki Suomessakin jonkin verran jo nykyisin muun muassa apteekeissa, toimistoissa ja kaupoissa. Kesällä 2004 Joensuun ympäristövirasto tarkasti 13 joensuulaisen liikkeen asiakkailleen tarjoaman automaattiveden laadun (Karjalainen, 29.10.2004). Vesiautomaattien vesi oli laadultaan heikompaa kuin tavallinen hanavesi.

Suomessa vesiautomaatteja ei tarvita muutenkaan. Hanavesi on hyvälaatuista, sitä voi juoda turvallisesti, ja sitä on hyvin saatavilla ilmaiseksi. Ulkomaalaisesta voi kuulostaa omituiselta, mutta vettä voi ottaa hanasta omaan pulloon turvallisesti julkisista vessoistakin. Näin suomalaiset tekevätkin, vaikka pulloveden myynti lisääntyykin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ostopullovedessäkin on laatuongelmia. Mikromuoveista kerrottiin äskettäin (Karjalainen, 16.3.). Suomalaisiakin pullovesiä on syytä tutkia, sillä kansainvälisessä tutkimuksessa oli mukana vain kansainvälisten yritysten vesimerkkejä. Kahdessa Suomessakin myytävässä vedessä mikromuoveja oli.

EU-direktiiviin sisältyy myös tiedotuskampanjoita, joita Suomen siis tarvitsee tehdä myös Brysselin suuntaan. Monessa muussakin maassa hanavesi on täysin juotavaa, ja kaduilla olevat ikivanhat vesipisteet yhä käytössä.

Suomessa ulkojuomapisteet eivät ole säänkään vuoksi mahdollisia.

Komission ajatus on kaunis ja automaatit tarpeellisia monessa maassa. Suomessa huono-osaisten auttamiseen tarvitaan muita keinoja.