Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Vainon ja vihapuheen ei saa antaa halvaannuttaa

  • Karjalainen
Jo kahdesti vain hiukan reilun kahden vuoden aikana suomalaiset päätoimittajat ovat joutuneet ottamaan voimakkaasti kantaa sosiaalisesta mediasta nousseita lieveilmiöitä vastaan. Ensin kannanoton keskiössä oli uutisten ja muun mediasisällön vastuullisuus ja oikeellisuus, tiistaina toimittajien ja muiden julkisissa tehtävissä olevien oikeusturva ja turvallisuus.

Maaliskuussa 2016 Päätoimittajien yhdistys lausui julki, etteivät hyvää journalistista tapaa vaalivat päätoimittajat aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Valehtelu ja harhaan johtaminen ei ole sananvapautta - vaan valehtelua ja harhaanjohtamista. Sananvapaudella sellaisen tiedon levittämistä ei voi puolustella, saati mitenkään velvoittaa vastuullista mediaa sellaisen ”tiedon” levittämiseen.

Nyt on kivuttu seuraavalle portaalle, eikä se ole ollut yllätys. Vihapuhe ja vainoaminen ovat siinä pisteessä, että Päätoimittajien yhdistys joutui ottamaan kantaa toimittajien turvallisuuden ja oikeusturvan puolesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Journalisteihin ja muihin avoimesti omalla nimellään toimiviin ihmisiin kohdistuu johdonmukaista painostusta ja suoranaista uhkailua. Viime aikoina häirintä on entisestään koventunut, eikä tekijöitä ole nykylainsäädännön puitteissa saatu pysäytettyä.

Päätoimittajayhdistys vaatii, että tarvittaessa on oltava rohkeutta muuttaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöjä. Yhteiskunta on sekä muuttunut että joutunut muuttumaan monelta muultakin osin sosiaalisen median ja muun verkossa toimimisen seurauksena.

On paradoksaalista, että verkkokeskusteluissa vihapuhetta ja suoranaista väkivaltaan kiihottamista levitetään yhä useammin häpeämättä omilla nimillä ja monella julkisessa tehtävässä olevalla on yhä isompi tarve salata henkilöllisyytensä ja kotitietonsa. Kaikki eivät voi sitä tehdä, ja siksi päätoimittajien kannanotto on tärkeä.

Toimittajien lisäksi polttopisteessä ovat poliisit ja sosiaalitoimen työntekijät. Jopa konduktöörit esiintyvät enää vain etunimillään.

Olisi katastrofaalista koko yhteiskunnan läpinäkyvyyden ja kansallisen turvallisuuden kannalta, jos toimittajat eivät enää uskaltaisi kertoa totuutta sellaisena kuin se on. Vainoaminen on uhka sananvapaudelle myös Suomessa. Vainoaminen uhkaa aiheuttaa itsesensuuria.