Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Syksyllä valitaan seurakuntien uudistajia

  • Karjalainen
Syksyllä mahdollisesti pidettävien ensimmäisten maakuntavaalien varjoon on jäänyt se, että seurakuntavaalit pidetään varmasti 18. marraskuuta. Vaaleissa valitaan paikallisten seurakuntien ja myös kirkon uudistajia.

Erityistä mielenkiintoa on juuri meillä Pohjois-Karjalassa. Seurakuntiin valitaan päättäjät, jotka ratkaisevat, toteutuuko 13 seurakunnan yhteisen seurakuntayhtymän perustaminen. Tavoite on, että Joensuun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän laajentuminen voisi tapahtua aikaisintaan vuonna 2020.

Seurakuntien hallinnollista yhdistämistä on selvitelty pian kolme vuotta. Jos yhdistämiseen päädytään, jatkuu paikallisten seurakuntien varsinainen toiminta ennallaan. Tuorein vaihe on ohjausryhmän linjaus siitä, että yhtymän laajentuminen voi toteutua, vaikka kaikki seurakunnat eivät lähtisi mukaan. Hanke voi kaatua, jos Joensuun ev. lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto ei hyväksy sopimusta, josta vielä neuvotellaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tavoitteen mukaan selvitykset mahdollisesta yhdistymisestä valmistuvat seurakuntien päätettäväksi syksyn kuluessa.

Yhdistämisellä tavoitellaan leveämpiä hartioita kantaa taakkaa, kun seurakuntien talous on tiukalla, jäsenmäärät laskussa sekä henkilöstö- ja kiinteistökulut kasvussa.

Syksyn seurakuntavaaleissa on kyse paljon muustakin, vähintään yhtä tärkeästä. Ehdolle vaaleihin ja päättäjiksi seurakuntiin halutaan henkilöitä, joilla on näkemyksiä paikallisen seurakuntaelämän ja kirkon uudistamisesta, tasa-arvon edistämisestä ja nuorten aseman vahvistamisesta kirkossa.

Oman mielenkiintonsa tuo se, että seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa 16-vuotiaat saavat äänestää. Tosin ehdokkaaksi pääsyyn vaaditaan 18 vuoden ikä. Edellisellä kerralla, kun 16-kesäiset äänestivät ensimmäinen kerran, ikärajan lasku ei kuitenkaan näkynyt äänestysaktiivisuuden nousuna eikä seurakuntavaltuustojen nuorentumisena.

Mahdollisuutta kuitenkin tarjotaan. Siksipä nuorisojärjestöt kehottavat nuoria perustamaan omia valitsijayhdistyksiä ja ehdokaslistoja (Karjalainen, 11.4.) syksyn vaaleihin. Kirkko puolestaan tarjoaa ensimmäisen kerran kaikille valitsijayhdistyksille näkyvyyttä esittäytymiseen kirkon yhteisillä vaalisivustoilla.