Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Torille ja markkinoille ratkaiseva kesäkausi

  • Karjalainen
Joensuun torikauppa ja myös säännölliset markkinat järjestetään vielä tänä vuonna tilapäisissä poikkeusoloissa. Siksi alkava kesäkausi on jopa tärkeämpi kuin edellinen kesä.

Toriparkki valmistuu syksyllä, ja sen jälkeen rakennetaan uusiksi koko tori. Vakavasti otettava uhkakuva on, että torikauppa kuihtuu ja markkinat näivettyvät juuri silloin, kun Joensuun uusi torikokonaisuus valmistuu.

Viime vuoden keväällä pelättiin, kuinka torikahviloiden ja -kauppiaiden toiminta sujuu, kun ne kaikki ahdetaan toriparkkityömaan tieltä kävelykadulle, Siniselle virralle ja sen viereiseen puistoon. Pelko osoittautui nopeasti turhaksi - kaikki sujui paremminn kuin hyvin, sateen lomassa. Sekä asiakkaat että kauppiaat olivat tyyytyväisiä. Torilla oli hyvä tunnelma, elämää ja sykettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siksi tänäkin vuonna on tehtävä kaikki, jotta ei tuhota sitä, mikä on hyvää ja toimii. Paras keino tukea on käydä torilla ostoksilla ja kahvittelemassa. Kaupungin ja kaupunkikeskustayhdistyksen on viisasta kuunnella herkällä korvalla kauppiaita ja järjestää joustavasti heille olosuhteita mahdollisuuksien mukaan.

Sille ei voi mitään, että tori- ja markkinakauppiaista suuri joukko siirtyy eläkkeelle. Haaste on saada tilalle nuoria yrittäjiä. Toivottavasti torille ja kävelykeskustaan saadaan viime kesän tapaan nuoria pitämään kahvila- ja myyntikojuja.

Nuoria on rohkaistava sille tielle, että myös torikauppa on hyvä tapa opetella yrittämistä ja itsensä työllistämistä. Toki on realismia, että torikauppa kannattaa vain, jos riittää asiakkaita. Torikauppa on jokapäiväistä tarjonnan ja kysynnän tasapainoilua.

Kaupunkikeskustayhdistyksellä on kova vastuu kehittää toritoimintoja ja markkinoita. Joensuussa on järjestetty markkinoita vuodesta 1799 lähtien. Vieläkin markkinakauppiaiden mielestä Joensuu on yhä Itä-Suomen paras kauppapaikka (Karjalainen, 13.4.).

Joensuun täytyy ponnistella, että se saisi markkinapäiviksi perjantain ja lauantain, jotta töissä käyvillä olisi paremmin aikaa käydä markkinoilla. Lisäksi nyt on oikea aika keskustella vielä kerran siitä - kuten Carelicumin korttelin kiinteistöyhtiöt kaupungille ehdottavat -, voisiko mahdollisen uuden kaupallisen rakennuksen sijoittaa sittenkin torin pohjoisreunalle. Se vaatisi kaavamuutoksen.