Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Suomalaisten on korkea aika herätä liikkumaan

  • Karjalainen
Työikäisen väestön lihavuus on yleistynyt kuuden vuoden aikana, ja viime vuonna lihavia oli miehistä 26 ja naisista 28 prosenttia. Jo 30-39-vuotiailla on ongelmia fyysisen toimintakykynsä kanssa, eikä joka kymmenes heistä kykene enää juoksemaan vaikeuksitta edes sataa metriä. Masennusoireet ovat yleistymässä: kuuden vuoden aikana merkittäviä masennusoireita kokevien osuus on noussut miehillä kuudesta yhdeksään prosenttiin ja naisilla yhdeksästä 13 prosenttiin.

Nämä karut tiedot käyvät ilmi perjantaina julkistetusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta Finterveys 2017 -tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan perinteisesti keskeiset kansantautien riskitekijät eli kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli ja lihavuus ovat edelleen erittäin yleisiä. Yli 50-vuotiailla miehillä on suuri riski sairastua sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen seuraavien kymmenen vuoden aikana, kun naisilla tämä riski kasvaa vasta 60:nnen ikävuoden jälkeen.

Tutkimus todistaa, että kansanterveytemme pitkään jatkunut suotuisa kehitys on hidastumassa, vaikka hyvääkin kehitystä on tapahtunut. Kohonnut verensokeri ei ole yleistynyt, ja kolesterolitasot ovat laskeneet. Myös iäkkäiden elämänlaatu on parantunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosina 1972-97 toteutettu Pohjois-Karjala-projekti oli menestys suomalaisten ruokailutottumusten muuttamisessa, mutta nämä tulokset osoittavat, että vastaavaa projektia tarvittaisiin edelleen, nyt enemmän painottaen suomalaisten omaehtoisen liikunnan lisäämiseen. Tätä Pohjois-Karjalassa on aivan viime vuosina yritettykin, mutta projektin pitäisi olla tulosten perusteella valtakunnallinen.

Mikään valistus ja mitkään projektit eivät kuitenkaan auta, elleivät suomalaiset ymmärrä itse omaa etuaan ja tee pikaisesti elintapoihinsa korjausliikkeitä. Liikunta, terveellinen ravinto, riittävä yöuni sekä tupakan ja päihteiden välttäminen suojaavat merkittävästi useimmilta terveysongelmilta, ja tämän tuoreen tutkimuksen perusteella suomalaisten olisi korkea aika havahtua nyt erityisesti riittävän liikunnan tarpeesta.

Liikuntaharrastuksen aloittamiselle tai sen lisäämiselle on vain harvalla olemassa perusteltuja syitä, vaan kyse on verukkeista. Vähästä on hyvä aloittaa.