Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Lähivuodeosastot tärkeät kuten lähikoulutkin

  • Karjalainen
Kun suuret ikäluokat piti saada opintielle, koulu nousi joka kylään. Lähikoulut olivat tärkeitä. Vähitellen nuo koulut ovat tyhjentyneet. Viime aikoihin asti kouluja lakkautettiin enimmäkseen siitä syystä, että lapset loppuivat kylältä.

Lapsilla on oltava yhä edelleen mahdollisuus käydä koulua lähellä kotia, vaikka koulu lähellä kotia voi tarkoittaa autojen ajalla eri asiaa kuin suurten ikäluokkien ollessa koululaisia.

Nyt nämä sotien kahta puolen syntyneet koulukkaat ovat vanhuksia, ja on aika puhua lähivuodeosastoista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun soten valtuusto hyväksyy tiistaina palvelutuotantosuunnitelman vuoteen 2030. Siinä yhteydessä ollaan päättämässä Enon ja Kiihtelysvaaran vuodeosastojen lakkauttamisesta. Lakkauttamista on harkittava vielä kerran, vaikka muutos ei tapahtuisikaan aivan heti.

Aivan kuin lasten on voitava käydä koulua lähellä kotiaan, sairaiden ja vanhusten on saatava olla hoidossa lähellä omaisiaan.

Erityisen tärkeää tämä on siksi, että monen vanhuksen hyvinvointi, jopa hyvä perushoito, on kiinni siitä, miten paljon omaiset pystyvät olemaan läsnä. Jos vanhus on kaukana kotipiiristä, jopa vieraileminen on vaikeaa ja mahdotontakin.

Vanhuksen läheisetkin ovat usein vanhoja. Julkinen liikenne on olematonta, eikä ajokorttia enää ole.

Siun sotelle oli yllätys, että vanhuksia ja sairaita ajelutetaan ympäri maakuntaa vuodepaikasta toiseen (Karjalainen, 10.4.). Se kuulostaa niin hämmentävältä, että sitä on vaikea uskoa, niin paljon ihmisillä on tästä ensikäden tietoa.

On hyvä, että sairaalle löytyy hoito, vaikka kauempaakin. Pidempiaikainen hoitopaikka pitää kuitenkin saada lähihoitoyksiköstä.