Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Luonnon taukopaikkojen hoitoa työllisyystöinä

  • Karjalainen
Miljoonien voitot viime vuonnakin takonut Metsähallitus aikoo jatkaa luonnossa olevien tauko- ja nuotiopaikkojen vähentämistä, kuten se on tehnyt viime vuodet.

Vähentäminen on virheliike ja väärä suunta. Luonnossa liikkuminen lisääntyy jatkuvasti. Metsähallitus totesi itsekin, että sen ylläpitämissä kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla kävi viime vuonna reilusti edellisvuotta enemmän kulkijoita. Suomalaisten vahvasta luontosuhteesta kertoo vuonna 2015 tehty selvitys. Sen mukaan 96 prosenttia suomalaisista liikkuu vuosittain luonnossa.

Luonto kiittää ja kaikki voittavat, kun tuo massaliikkuminen tapahtuu ohjatusti hyväkuntoisilla reiteillä sekä tauko- ja nuotiopaikoilla, joissa on usein myös jätehuoltoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsähallitus perustelee vähentämistä sillä, että rahat eivät riitä kaikkien vajaan 3 000 taukopaikan ylläpitoon. Vähälle käytölle jääneitä paikkoja poistetaan tai annetaan muiden hoitoon, ja rahat käytetään kävijöiden enemmän suosimille alueille.

Rahapula on ontto perustelu mellevää voittoa tekevälle yhtiölle ja seurausta huonosta edunvalvonnasta etenkin, kun Metsähallitus on valtionyhtiö. Tässä tilanteessa Metsähallituksen kuuluisi kantaa yhteiskuntavastuutaan myös työllisyysnäkökulmasta, niin kuin se teki ennen.

Metsähallituksen pitäisi työllistää syrjäseutujen työttömiä, joita kyllä riittää, kunnostamaan ja pitämään kunnossa ainutlaatuista tauko- ja nuotiopaikkojen verkostoa. Erämaakunta Pohjois-Karjala voisi näyttää mallia muille.

Retkeilyväen lisäksi siitä hyötyisivät myös työttömät, joita on vaikea muuten työllistää, mutta useille juuri luontotyöt olisivat mieluisia.