Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Ilmainen ehkäisy nuorille moninkertaista säästöä

  • Karjalainen
Ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen nuorille on harvinaista, vaikka sitä suosittelevat sosiaali- ja terveysminiteriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Väestöliitto ja Käypä hoito -suositus.

Miksi ihmeessä, voi kysyä suosittelijalistan lisäksi myös Rauman kokemusten valossa: siellä ilmainen ehkäisy otettiin käyttöön vuonna 2010, jonka jälkeen aborttien määrä on puolittunut.

Seksuaaliviettiä ei kyetä hillitsemään sen enempää pitämällä ehkäisy kalliina tai saavuttamattomana kuin pyrkimällä salaamaan nuorilta seksuaalisuuteen ja ihmisen lisääntymiseen liittyvät asiat. Jälkimmäisestä hyvä huono esimerkki on Yhdysvallat, jossa teiniraskaudet ovat erityisen yleisiä sielläkin, missä sukupuoliasioista vaietaan tyystin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seksuaalivietti ei myöskään voimistu ehkäisyneuvonnasta ja muusta sukupuolivalistuksesta, mutta tieto lisää kykyä kantaa vastuuta. Tosiasia on, että ehkäisyä haetaan usein jo noin 15-vuotiaana (Karjalainen, 17.4.).

Aikuisen voi olla vaikea ymmärtää, miten suuri kustannus ehkäisy nuoren ja varsinkin varhaisnuoren varoissa on. Vain osa pystyy pyytämään vanhemmilta raha-apua ehkäisyyn.

Joensuussa nuori saa ilmaiset e-pillerit kolmeksi kuukaudeksi. Se on erinomainen asia, mutta ilmainen ehkäisy olisi kokonaisedullista ulottaa ainakin 20:een, jopa 25:een ikävuoteen asti.

Kyse ei ole vain nuorten (ja heidän vanhempiensa) henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista ja terveydestä vaan kylmistä talousluvuista. Yksi abortti maksaa yhteiskunnalle satoja euroja yksin sairaalakustannuksina. Pohjois-Karjalan kunnille raskaudenkeskeytysten sairaalakustannukset olivat vuonna 2015 noin 118 000 euroa.

Abortti on aina raskas tilanne, joutuipa siihen päätymään nuori tai vanhempi.

Nuorten ehkäisy on syytä hoitaa kuntoon koko Siun soten alueella. Joensuun nuorentunut valtuusto olkoon kellokkaana viemässä asiaa maaliin.

Lisäksi tarvitaan paljon valistusta yleistyvistä seksitaudeista. Niiden suhteen pillerit ja kierukka eivät saa johtaa väärään turvallisuuden tunteeseen. Kondomin käytössä vastuun kantamiseen on kasvatettava erityisesti pojat. Se on kodin ja koulun yhteinen tehtävä.