Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Maakunnan yritysten näkymät parantuneet

  • Karjalainen
Talouden ja työllisyyden kasvu jatkuu joka puolella Suomea, selviää työ- ja elinkeinoministeriön maaliskuussa ely-keskuksilta kokoamista katsauksista. Myös Pohjois-Karjalassa elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanne on parantunut vuoden takaisesta. Lisäksi tulevaisuus näyttää nykyistä valoisammalta. Viesti ja näkymä on kaikkiaan myönteinen, vaikka Pohjois-Karjalassa työllisyys paranee muuta maata hitaammin, mutta paranee kuitenkin.

Tuorein selitys erääksi syyksi Suomen talouskasvulle tuli keskiviikkona (STT, 18.4.). Ulkomaiset yritykset uskalsivat investoida Suomeen viime vuonna lähes 20 prosenttia edellisvuotta enemmän. Suomessa toimii noin 4 600 kansainvälistä yritystä, jotka työllistävät melkein 240 000 ihmistä ja maksoivat yhteisöveroa lähes 1,5 miljardia euroa. Luvut kertovat, kuinka valtava merkitys ulkomaisilla yrityksillä on Suomelle.

Alueellisesti on vähintään yhtä tärkeää, että paikalliset yritykset menestyvät ja onnistuvat. Pohjois-Karjalassa uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia nähdään etenkin bioenergian hyödyntämisessä ja energiateknologian kehittämisessä. Muovi ja metalli ovat jatkossakin teollisuuden kivijalkoja, ja niiden näkymät ovat edelleen hyvät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakunnan pk-yritysten tulevaisuuden näkymiä luonnehditaan ilahduttavan positiivisiksi, joskin uhkakuviakin vaanii. Niistä yksi on sote-alan paikallisten yritysten merkittävästi lisääntynyt väheneminen. Ely-keskuksen mukaan Siun soten pitäisi hankinnoissaan edistää myös paikallisten pk-yritysten toiminnan edellytyksiä.

Uhka on sote-yritysten veroeurojen liikkuminen ulos maakunnasta.

Toinen laajempi uhka on alueellinen eriytyminen. Tulevaisuudessa suurinta kasvuloikkaa odotetaan etenkin Kainuuseen ja Lappiin lisääntyvän kaivosteollisuuden, uusien biojalostamojen ja matkailun mahtikasvun ansiosta. Voi käydä, että Pohjois-Karjala jää niistä jälkeen yksinäiseksi hännänhuipuksi työllisyyskehityksessä ja talousmittareissa.

Siksi kasvuun on pakko päästä mukaan. Metsäteollisuuden jätti-investoinnit lähimaakuntiin säteilevät hyötymahdollisuuksia tännekin. Pampalon kultakaivoksen keskiviikon ikävistä uutisista huolimatta kaivosteollisuudessa on uusia mielenkiintoisia aikeita, esimerkiksi Outokummun koboltin hyödyntäminen.