Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Pääkirjoitus

Pitkiä liikuntahaasteita aloittamisen tueksi

  • Karjalainen
Liikunnan merkitys terveydelle ei varmasti ole enää kenellekään epäselvää. Liikkua pitää - tai ainakin pitäisi.

Juuri äsken päättyi kaksi liikuntaan innostanutta ryhmähaastetta, valtakunnallinen ”Ui kesäksi kuntoon” ja maakunnallinen talviliikuntaan patistellut haaste työyhteisöille (Karjalainen, tänään).

Kumpikin osoittaa, että kampanjat innostavat. Perusporukka pisteitä saalistamassa ovat muutenkin liikkuvat, mutta joukkoon solahtaa aina myös aloittelijoita ja uusheränneitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kampanjan kautta aloitettu liikunta jää parhaimmillaan hyväksi tavaksi.

Mielipide-palstan kirjoittaja oli kuitenkin tiistaina aivan oikeassa siinä, että lyhyen kampanjoinnin lisäksi tarvitaan pitkäkestoista innostamista liikkeelle niin kouluissa kuin työpaikoillakin (Karjalainen, 17.4.). Liikkumattomuuden turmiollisuudet terveydelle ja yhteiselle kukkarolle ovat niin selvät ja niin katastrofaaliset, että jotain alkaa olla pakko tehdä.

Kuten mielipidekirjoittajakin totesi, pienetkin liikkeet jäävät nykyihmiseltä tekemättä.

Nimenomaan arkiliikunnan väheneminen pakottaa meidät lähtemään liikkumaan varta vasten. Nurinkurista on, että mitä helpommaksi ja nopeammin suoritetuksi peruselämämme on muuttunut, sitä vähemmän meillä on aikaa mihinkään.

Toinen toistaan koukuttavampia aikasyöppöjä on maailma täynnä, ja lisää tulee.

Koulun liikuntatunteja on hiukan lisätty. Aikuisia neuvotaan nousemaan bussista edellisellä pysäkillä. Työmatkapyöräilyyn innostetaan ja olosuhteita parannetaan.

Keinot purevat kuitenkin vain hitaasti. Lopulta auttaa vain henkilökohtainen herääminen - elinikäinen projekti.