Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Kansalaisille tärkeintä on hoitoon pääseminen

  • Karjalainen
Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kansalaisille tärkeintä, että pääsee hoitoon silloin, kun on päästävä. Näin ajattelee enemmistö suomalaisista Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän kyselyn mukaan (Kaks, 18.4.). Sen sijaan kansalaisille on samantekevää, kuka tai mikä taho sote-palvelut järjestää.

Tämä tärkeä seikka on jäänyt varjoon vuosia väännetyssä sote-uudistuksessa, jota vieläkin uhkaa kaatuminen tai viivästyminen nyt, kun eduskunnan pitäisi tehdä ratkaisevat päätökset.

Siksi joensuulainen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on täsmälleen oikeassa (Karjalainen, 18.4.). Vehviläisen mukaan Suomella ei ole varaa - ja olisi järjetöntä - kaataa uudistus tässä vaiheessa. Nykyhallitus on kuudes hallitus, joka yrittää sote-uudistusta. Viisi aikaisempaa mallia on torjuttu. Järjetöntä on, että seuraava hallitus aloittaisi kaiken alusta uudelleen jälleen kerran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Soten valmistelu on ollut kansalaisten silmissä monimutkaista ja byrokraattista termiviidakossa harhailua. Ei ihme, että uudistus herättää hämmennystä, pelkoja ja mielikuvia, jotka jäävät elämään ja vaivaamaan, vaikka eivät olisikaan totta. Pohjois-Karjalassa soppaa hämmentää myös se, että ihmiset sotkevat keskenään oma maakunnallisen Siun soten ja valtakunnallisen sote-uudistuksen.

Tämäkin sekametelisoppa selittää sitä, miksi kansalaisille on tärkeintä sote-palvelujen saaminen tarpeeseen eikä niitä järjestävä taho.

Sekä Siun sote että valtakunnallinen sote-malli luottavat suuruuden ekonomiaan. Leveämmät hartiat, suuremmat yksiköt toimivat taloudellisemmin ja tehokkaammin. Säästöjen syntymistä epäillään. Pikasäästöjä tuskin tulee, mutta vasta tulevat vuodet näyttävät, miten käy lopulta.

Ministeri Vehviläinen on uskossaan vahva, kuten kuuluukin olla. Karjalaisen haastattelussa hän lupaa takuun, että 18 maakuntaa hoitaa koko Suomeen sote-palvelut ja maakuntahallinnon kustannustehokkaammin kuin nykyiset yli 400 organisaatiota.

Siun soten valtuusto teki viisaasti, kun päätti säilyttää Joensuun liitoskuntien taajamissa tärkeitä lähipalveluja, kuten esimerkiksi Enon vuodeosaston. Tällaiseen tarveharkintaan vaikuttaa alueen asukkaiden oma aktiivisuus. Sote-ratkaisuissa inhimillinen harkinta on yhtä tärkeää kuin koulukysymyksissä.