Maanantai, 12.11.2018 
Virpi
Pääkirjoitus

Poliittinen ura sai pahan kolhun

  • Karjalainen

Asiallisen käytöksen pelisäännöt ovat nousseet poikkeuksellisen yllättävältä taholta puheenaiheeksi. Keskiviikkoillan A-studiossa toistakymmentä EU-parlamentissa työskentelevää ihmistä kertoi pitävänsä europarlamenttiedustaja Mitro Revon (sd.) käyttäytymistä naisia kohtaan monella tapaa sopimattomana. Revon sanotaan esimerkiksi kommentoineen naisten ulkonäköä, kertoneen vihjailevia vitsejä ja jopa kosketelleen naisia tungettelevasti.

Ortodoksisena julkkispappina aikaisemmin näkyvästi esiintyneen Mitro Revon valinta sosiaalidemokraattien listoilta oli yksi edellisten EU-parlamenttivaalien yllätystuloksista. Valinta ja Revon vaatimukset saada käyttää pappeuden tunnuksia myös poliitikkona aiheutti hänen ja kirkon johdon kesken kärhämän ja lopulta väliaikaisen pappisoikeuksien menetyksen.

Mitro Revon poliittiset näytöt EU-parlamentissa ovat olleet varsin vähäiset. Nyt noussut kohu merkitsee mitä suurimmalla todennäköisyydellä poliittisen uran päättymistä. Asiaa tuskin korjaa edes torstaina esitetty julkinen anteeksipyyntö – varsinkin, kun Repo itse ei nähnyt tehneensä mitään väärää.

Jos Revon tie politiikassa nousee pystyyn, on mielenkiintoista nähdä, nöyrtyykö hän pyytämään arkkipiispalta pappisoikeuksien palautusta.