Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Harkimon lähtö pelaa Rinteestä pääministeriä

  • Karjalainen

Kansanedustaja Harry Harkimon ero kokoomuksesta ja aikeet uuden poliittisen liikkeen perustamiseksi tuovat puoluekentälle säpinää, joka säteilee jo nyt ensi vuoden eduskuntavaaleihin ja niiden jälkeisiin hallituskuvioihin. Harkimon lähtö murentaa kokoomuksen mahdollisuuksia päästä pääministeripuolueeksi ja samalla puheenjohtaja Petteri Orpon pääsyä seuraavaksi pääministeriksi.

Samalla kokoomuksen yltyvä hajaannus sataa suoraan SDP:n ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen laariin. Demarien ja Rinteen vaalivoitto näyttää entistä todennäköisemmältä. Tämä spekulaatio toteutuu, jos Harkimon ja kumppaneiden Liike Nyt -yhdistys asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleihin, kuten nyt yleisesti uumoillaan (IS, 19.4.).

Selvää on myös, että Harkimo pelimieskumppaneineen uskoo mahdollisuuksiinsa etenkin Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, koska siellä on paljon kansanedustajapaikkoja ja äänestäjiä. Eri asia on sitten, kuinka uuden liikkeen poliittinen, markkinaliberaalinen sisältö konkreettisine tavoitteineen saadaan sellaiseksi, jotta se oikeasti kiinnostaa äänestäjiä ja saa kannatusta. Mahdollisuuksia on, sillä kannatuskyselyistä tiedetään, että vihreät ja kokoomus ovat alle 35-vuotiaiden äänestäjien suosituimmat puolueet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uusi liike voi tavoitella ehdokkaikseen myös tunnetuimpia ja vetovoimaisimpia sinisiä kansanedustajia, jotka etsivät asemaansa koko sinisten tulevaisuuden ratkaiseviin seuraaviin vaaleihin.

Harkimon peliliike ei ole sinänsä yllätys, sillä vastaavaa on nähty pitkin Eurooppaa. Moni on pettynyt perinteisiin puolueisiin, niiden jähmeisiin toimintatapoihin ja mahdollisuuksiin vaikuttaa poliittisiin tavoitteisiin. Tästä näkökulmasta Harkimon toiminta on tervetullut pöllähdys kotimaan puoluekentälle, vaikka uutta poliittista liikettä tai puoluetta ei nyt syntyisikään.

Vaikea on kuitenkin uskoa syntyvän niin voimakkaasti myrskyävä kansanliike, joka oikeasti mullistaisi poliittisen kentän voimasuhteita. Näin siitäkin huolimatta, että Harkimo saisi rinnalleen tunnettuja tv- ja mediakasvoja tai aiempia politiikan tähtiä.

Harkimon lähdön seurauksena peliliikkeitä voi tulla myös sote-äänestyksiin. Niissä hallituksen kannatus on yhtä vahva kuin kevätjäät.