Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Kuopataanko kerralla koko alueellistaminen?

  • Karjalainen

Oikeusministeriö toimitti torstaina selvityksensä alueellistamisen koordinaatioryhmälle perusteilla olevan tuomioistuinviraston sijoittamispaikasta, ja vastaavasti koordinaatioryhmä antaa asiasta lausuntonsa ensi viikon perjantaina oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.). Häkkänen tekee päätöksen viraston sijaintipaikasta toukokuun aikana.

Oikeusministeriön ”selvityksessä” ei ole mitään yllättävää, sillä ministeriön näkemyksen mukaan pääkaupunkiseutu on ainoa oikea paikka virastolle, kun vaihtoehtoina ovat Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi Joensuu, Kouvola, Rovaniemi, Tampere ja Vaasa. Myös tuomioistuinvirastoa valmistellut toimikunta on ehdottanut pääkaupunkiseutua viraston sijaintipaikaksi, kuten odottaa sopiikin sellaiselta asiantuntijajoukolta, joka on valikoitu pääosin pääkaupunkiseudun keskushallinnosta.

Mikäli oikeusministeriön selvityksessä esitettävät perustelut olisivat kestäviä, minkäänlaisia alueellistamisratkaisuja ei pitäisi koskaan tehdä, vaan kaikki virastot pitäisi sijoittaa pääkaupunkiseudulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selvityksen pääkaupunkiseutua puoltavat keskeisimmät argumentit ovat nimittäin muiden vaihtoehtojen pitkä maantieteellinen etäisyys pääkaupunkiseudulta, tästä johtuvat matkakustannukset sekä erityisesti henkilökohtaisen ja kasvokkain tapahtuvan kanssakäymisen ainainen välttämättömyys.

”Kasvokkain tavattaessa ja keskusteltaessa kanssakäyminen on helpompaa ja asioiden voidaan arvioida tulevan hoidetuiksi tehokkaammin”, ministeriön selvityksessä todetaan. Ministeriön mielestä tällainen henkilökohtaisen kanssakäymisen tarve korostuisi viraston perustamisvaiheessa mutta olisi yhtä lailla tärkeää myös viraston toiminnan vakiinnuttua.

”Erityisesti strategisesti tai taloudellisesti merkittävien asioiden valmistelun voidaan arvioida edellyttävän henkilökohtaista kanssakäymistä”, selvityksessä painotetaan - ja arvatenkin tällaisia merkittäviä asioita olisivat aivan kaikki asiat, mikäli oikeusministeriöltä sitä erikseen kysyttäisiin.

Alueellistamisen koordinaatioryhmällä ja oikeusministeri Häkkäsellä on nyt näytön paikka. Kuopataanko koko alueellistaminen siihen, että keskushallinto käpertyy odotetusti suojelemaan itseään?