Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Perhevapaauudistus saatava uudelleen käyntiin

  • Karjalainen
Naisiin kohdistuva työsyrjintä on edelleen suuri ongelma suomalaisessa työelämässä, käy ilmi Karjalaisen Suomen suurimmille ammattiliitoille tekemästä kyselystä (21.4.).

Puolet vastanneista kahdestakymmenestä liitosta ilmoittaa raskauteen ja vanhempainvapaisiin liittyvän syrjinnän yhdeksi yleisimmistä teemoista saamissaan syrjintään koskevista yhteydenotoista. Neljä liittoa nostaa lisäksi esiin muun sukupuoliperusteisen syrjinnän.

Lisäksi on otettava huomioon, että osa vastaajaliitoista toimii miesenemmistöisillä aloilla, joilla raskauteen ja perhevapaisiin liittyvät teemat eivät millään todennäköisyydellä nouse voimakkaasti esiin. Siksi teeman näkyvyys kyselyssä kertoo siitä, että ongelma on mittava.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pinnan alla saattaa piillä vielä lisää. Perheenperustamisikäisten naisten syrjintä rekrytoinnissa on ilmiö, joka mutu-tuntumalla tunnistetaan, mutta josta on äärimmäisen hankalaa saada laajempaa kuvaa.

Tasa-arvovaltuutettu on viime syksystä kampanjoinut työelämän raskaussyrjintää vastaan. Myös tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) on vaatinut syrjinnän lopettamista.

Selvää on, että pelkkä kampanjointi tai vaatimukset eivät riitä. Tärkein työkalu, jolla nuoriin naisiin kohdistuva työsyrjintä saataisiin kuriin, olisi perhevapaauudistus, jota Saarikko itse oli laittamassa jäihin.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara moittii hallituksen tasa-arvopolitiikkaa laimeaksi ja kunnianhimottomaksi (Karjalainen, 21.4.). On helppo mennä vieläkin pidemmälle ja todeta, että perhevapaauudistuksen pysäyttäminen oli tasa-arvoa vahingoittava teko.