Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Junat saatava kulkemaan lyhyempää reittiä

  • Karjalainen

Tulevaisuuteen on varauduttava nyt, joten oikorataa Porvoon kautta Kouvolaan on alettava ajaa kuin käärmettä pyssyyn. Uusi yhteys on tärkeä koko Itä-Suomelle, ja koska se olisi tärkeä myös Helsinki-Pietari-yhteyden kannalta, hommasta voi vielä tullakin jotain.

Pelkällä Itä-Suomen edulla ei ole viime aikoina pitkälle ratsastettu, jos totta puhutaan.

Yksi radanpätkä, valtava investointi toki, palvelisi sekä Savon- että Karjalanrataa. Uusi rata lyhentäisi matkaa Helsinkiin niin Mikkelistä ja Kuopiosta kuin Lappeenrannasta ja Joensuustakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Harvoin yhdellä ainoalla infrastruktuuri-investoinnilla on näin laaja vaikutus.

Joensuun ja Helsingin väli lyhenisi noin kolmeen tuntiin, suunnilleen neljänneksellä. Keski-Karjalasta voisi hätätilassa jo melkein käydä töissä Helsingissä!

Lahden oikoradasta neuvoteltiin pitkään, ja kun se lopulta saatiin sovittua ja rakennettua, kaikki ovat hyötyneet. Lahdesta on tullut pääkaupunkiseudun työssäkäyntialuetta. Se ratkaisi myös muun muassa Suomen Metsäkeskuksen sijoittumisen Lahteen.

Oikaisu Porvoon kautta toisi merkittävää etua ja helpotusta myös pääkaupunkiseudun tonttipulaan ja osaltaan helpottaisi kasvualueiden korkeita asumiskustannuksia.

Radanvarsiasutus laajenee hetkessä aina sinne, minne junalla pääsee.

Itä-Suomen maakuntaliitot ovat jo ottaneet oikoradan ohjelmiinsa. Nyt tarvitaan Savo-Karjalan ja Kaakkois-Suomen vaalipiirien kansanedustajilta yhteistä, voimakasta panosta.

Luulisi, että osalla uusmaalaisistakin edustajista on suuri intressi ryhtyä samassa rintamassa edistämään oikoradan rakentamista.