Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Tonttipolitiikka herättää oikeutettua arvostelua

  • Karjalainen
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Joensuulle maapoliittisen ohjelman vuosille 2018-#x2013;2021 (Karjalainen, 24.4.). Valtuutettujen keskustelussa arvostelua herättivät etenkin pientalojen tontinvuokrat, joiden muuttamisesta piti päättää tietämättä yksityiskohtia, mistä päätetään ja millaisia seurauksia päätöksillä tulee olemaan vuokratonteilla asuville.

Tästä näkökulmasta arvostelu ja närkästys on oikeutettua. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat demokratian kulmakiviä.

Maapoliittisesta ohjelman palauttamisesta uudelleen valmisteluun äänestettiin jo aiemmin kaupunginhallituksessa. Odotetusti äänestys tuli valtuustossakin, mutta ohjelma kuitenkin lopulta hyväksyttiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tonttihinnoittelua vasta valmistellaan, ja siitä on tarkoitus päättää kesän aikana kaupunkirakennelautakunnassa. Valtuusto päättää suuret linjat ja lautakunta yksityiskohdat. Näin se menee monissa muissakin asioissa. Tässä tapauksessa valtuusto joutui päättämään edes vailla esimerkkejä siitä, millaisia hinnannousuja uusittaviin tonttien vuokrasopimuksiin voi olla tulossa.

Juuri se on ydinkysymys kaikille pientaloissa vuokratonteilla asuville ja etenkin vanhusväestölle, joka on tottunut kohtuuhintaiseen vuokraan pitkäaikaisessa sopimuksessaan kaupungin kanssa. Mahdollinen hurja vuokrannousu pelottaa ja voi yllättää pahastikin.

Kaupunki lupaa uusittaviin sopimuksiin kohtuullisuutta kaikille, ja erityiskohtelua veteraaneille sekä tonttien alkuperäisille vuokraajille. Tähän on syytä luottaa. Silti epäily jää elämään, eikä sitä sovi väheksyä. Oma talo -#x2013; koti -#x2013; on elämän tärkein ja arvokkain sijoitus. Valtuutetuilla on suuri vastuu valvoa kohtuullisuuden toteutumista nyt muutosvaiheessa.

Näitä vuokrasopimuksia päättyy ja tulee uusittavaksi Joensuussa vuosittain satakunta tapausta, tänä vuonna noin 130 muun muassa Rantakylässä, Mutalassa ja Karsikossa.

Muutokset kaupungin tonttien vuokraukseen ja myyntiin eivät ole yksin joensuulaisten oma asia. Niillä vaikutetaan myös kaupungin vetovoimaisuuteen, kun Joensuu pyrkii houkuttelemaan uusia asukkaita muuttamaan veronmaksajiksi.

Lisäksi suuri merkitys vetovoimaan on pientalotonttien tarjonnan pitämisellä suurena määrällisesti, laadullisesti ja alueellisesti.