Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Kuopion sellutehdas on lottovoitto naapureillekin

  • Karjalainen
Savolaisten hanke maailman suurimman havusellutehtaan rakentamiseksi Kuopioon on toteutuessaan lottovoitto myös meille Pohjois-Karjalaan. Alkuviikosta varmistui tehtaan perussuunnittelun aloitus, johon ratkaiseva sysäys oli kiinalaisilta saatu rahoitus ja kiinalaisten tulo rakennuttajan Finnpulpin osakkaaksi.

Varsinaista investointipäätöstä odotetaan ensi vuoden alkupuolella. Jos kaikki menee, kuten nyt suunnitellaan, kaikkiaan 1,4 miljardin sellutehdas pyörähtää Kuopiossa käyntiin vuonna 2021.

Kuopion jättihankkeen askel eteenpäin on yksi esimerkki siitä, että metsäteollisuudella menee kaikkiaan hyvin. Vienti vetää ja kasvaa. Lisäksi vireillä on valtavia investointeja eri puolille maata, niistä yhtenä Stora Enson 52 miljoonan euron hanke Uimaharjun sellutehtaan uudistamiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lottovoiton Kuopion sellutehtaasta tekevät sijaintikaupunkia laajemmalle säteilevät työllisyys- ja puukauppavaikutukset. Tehtaan rakentamisen arvioidaan työllistävän parhaimmillaan jopa 3 000 henkilöä. Itse tehtaan toiminta tuo satoja työpaikkoja. Vielä suurempi merkitys on puunhankinnalle ja kuljetusketjuille.

Puukauppa lisääntyy, ja puun myyntihinta nousee. Tätä pidetään käytännössä varmana. Tosin samoin uskotaan puuntuonnin lisääntymiseen Venäjältä.

Puupulaan ei uskota. Puuta riittää keskisestä Suomesta, vaikka sitä tarvitaan myös Äänekosken ja Varkauden tehtaille.

Kiinalaisten osallistumista Kuopion hankkeeseen ei pidä nähdä riskinä vaan sitoutumisena, jolla Kiina turvaa sellun saantia omiin tarpeisiinsa. Toki Kuopioon Finnpulpin rakentamiseen tarvitaan myös vahvaa kotimaista pääomaa ja sitoutumista.