Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Macron osaa vetää oikeasta narusta turhamaista Trumpia

  • Karjalainen
Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tämänviikkoinen vierailu Yhdysvaltoihin oli eurooppalaisittain tärkeä, sillä Macron kykeni nostamaan vierailunsa aikana näyttävästi esiin lukuisia EU:n ja Yhdysvaltojen väliä hiertäviä kysymyksiä provosoimatta kuitenkaan Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ampumaan alas sovinnon mahdollisuutta muun muassa Pariisin ilmastosopimuksesta, Trumpin eurooppalaiselle teräkselle ja alumiinille kaavailemista tullikorotuksista ja Iranin ydinohjelmasopimuksesta.

Macronin keskiviikkoinen puhe Yhdysvaltojen kongressissa oli upea ja upposi myös kuulijakuntaansa.

Macron puolusti tarmokkaasti nykyistä monenkeskistä maailmanjärjestystä, yhteistyötä ja päätöksentekoa sekä muistutti, että Yhdysvallat itse keksi multilateralismin ja että sen pitää myös auttaa säilyttämään se ja uudistamaan sitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Macron näyttää esimerkkiä siitä, miten tulla toimeen arvaamattoman ja turhamaisen suurvallan johtajan kanssa. Trump kohtelee Macronia häkellyttävän hyvin, ja presidentit näyttävät tulevaan keskenään toimeen erinomaisesti, vaikka heidän mielipiteensä useista keskeisistä kansainvälisistä kysymyksistä ovat kaukana toisistaan. Ilmeisesti Trumpista on yksinkertaisesti vain hienoa olla hyvää pataa Ranskan presidentin kanssa.

Myös presidentti Sauli Niinistö on onnistunut samalla tavoin kuin Macron sivuuttamaan Trumpin kärkevät kannanotot ja luomaan tähän toimivan yhteyden. Niinistö soitti maanantaina Trumpille, ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arveli Lännen medialle, ettei puhelua otettu vain siksi, että sanotaan terve.