Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Rehnin valinta enää muodollista sinettiä vaille

  • Karjalainen
Eduskunnan pankkivaltuusto päätti perjantaina esittää yksimielisesti Suomen Pankin seuraavaksi pääjohtajaksi keskuspankin nykyistä johtokunnan varapuheenjohtajaa Olli Rehniä. Pääjohtajan paikka vapautuu Erkki Liikaselta, jonka toinen ja siten myös viimeinen mahdollinen seitsenvuotiskausi päättyy kesäkuussa.

Kun kansanedustajista koostuva pankkivaltuusto on esityksessään yksimielinen, käytännössä valtioneuvosto toimii asiassa postikonttorina ja presidentti nimittää Rehnin tehtävään. Jokin muu ratkaisu olisi jättiyllätys, joskin presidentillä on oikeus poiketa pankkivaltuuston esityksestä.

Pankkivaltuusto koostuu kansanedustajista. Sen puheenjohtaja on Matti Vanhanen (kesk.) ja varapuheenjohtaja pohjoiskarjalaiskansanedustaja Pentti Oinonen (sin.). Muista valtuutetuista kaksi on keskustan, kaksi kokoomuksen, kaksi SDP:n ja yksi perussuomalaisten kansanedustajia. Näin ollen Rehnin valinnan tukena ovat paitsi hallitus- myös suurimmat oppositiopuolueet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Harva nimitysasia on ollut hyvissä ajoin ennakkoon niin selvä kuin Rehnin tulo Liikasen seuraajaksi. Nämä askelmerkit selvisivät jo lokakuussa 2016, kun silloinen elinkeinoministeri Rehn (kesk.) nimitettiin keskuspankin johtokunnan jäseneksi seuraavan vuoden helmikuusta alkaen. Rehnin ura oli jo tätä ennen noudattanut Liikasen viitoittamaa uraa Suomen politiikasta EU-komissaariksi.

Lähtökohdiltaan Rehnin valinta on toki poliittinen virkanimitys. Jos kokoomus tai SDP olisi keskustan sijaan pääministeripuolue, vaihtoehtoja pääjohtajaksi olisi voinut olla muitakin, mutta nyt niitä ei käytännössä ole. Toisaalta Rehniä ei olla valitsemassa tehtävään hänen kansanedustaja- ja ministeritaustansa vuoksi vaan pikemminkin niistä huolimatta. Rehn on tehtävään erittäin meritoitunut, kuten toisaalta muista hakijoista yhtä lailla sitä on Pentti Hakkarainen, Euroopan keskuspankin pankkivalvontaelimen jäsen ja Suomen Pankin johtokunnan entinen varapuheenjohtaja.

Niinistöllä ei kuitenkaan ole mitään syytä nöyryyttää maan hallitusta ja kävellä myös pankkivaltuuston tahdon yli nimittämällä tehtävään joku muu kuin Rehn, kun juristitaustainen presidentti on vieläpä erityisen tarkka muotoseikoista ja välttelee poliittisia pommeja.