Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Naisten paluumuutto tehtävä mahdollisemmaksi

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan tulevaisuuden väestökehityksen ratkaisee pitkälti, kuinka työikäisiä naisia saadaan paluumuuttajiksi maakuntaan. Ei riitä, että paluumuutto tehdään kiinnostavaksi ja houkuttelevaksi, vaan se täytyy tehdä mahdollisemmaksi.

Avainasia on työpaikat ja perhearkeen liittyvät palvelut: päivähoito, lähikoulut ja terveyspalvelut. Pohjois-Karjalassa haasteen tekee hankalammaksi se, että naiset työllistyvät kaupunkeihin. Maaseutu ei niinkään houkuta naisia. Lisäksi eniten naisia työllistävät julkisen sektorin työt ja palvelutyöpaikat keskittyvät kaupunkeihin.

Huoleen on syytä. Pohjois-Karjalaa vaivaa vakava nuorten naisten muuttovaje. Poismuuttajista on reilusti enemmän naisia kuin miehiä (Karjalainen, 28.4.). Naisten poismuutto on voimakkaimmillaan 20-24-vuotiaiden ikäluokassa, mutta muuttotaseessa väestökato kohdistuu laajemmin 20-34-vuotiaisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nuo ikäluokat ovat tärkeimmät, kun ajatellaan, että enemmän naisia täytyy saada töihin ja myös synnyttämään. Työpaikkojen ja perhepalvelujen puute selittää osaltaan syntyvyyden laskuakin. Tilastokeskuksen mukaan Suomeen syntyi viime vuonna ennätysvähän lapsia. Syntyvyys oli matalin kautta aikojen.

Nyt alkuvuonna syntyvyyden lasku on edelleen kiihtynyt. Yleisesti lasku koskee eniten alle 30-vuotiaita. Pohjois-Karjalassa syntyvyys laski viime vuonna edellisvuodesta 10,5 prosenttia.

Joensuun hyvä koulutustarjonta imee nuoria muualta maakunnasta. Nuorille naisille Joensuu jää kuitenkin vain välivaiheen koulutuskaupungiksi. Nuoret naiset muuttavat etenkin Uudellemaalle. Nuoret miehet näkevät naisia enemmän elämisen mahdollisuuksia omassa maakunnassa ja maaseudulla.